Szukaj
Close this search box.

Wołowina w sosie śliwkowo pomidorowym

Króliś (doświadczalny) poleca: wołowinę w sosie śliwkowo pomidorowym

No, i to jest konkretne żarcie. Mięciutkie kawałki wołowiny w gęstym sosie śliwkowo pomidorowym.  Sos z dodatkiem suszonych śliwek i powideł śliwkowych. 

W gratisie specjalny makaron La Molisana Mezzi Ziti N.9. Oczywista, oczywistość, że jak nie macie gdzie kupić takiego makaronu, to sprawdzi się inny. Może też być kasza gryczana lub ziemniaki. W tym przypadku pierwsze skrzypce gra mięsko i sosik.

Króliś (doświadczalny), jak to króliś, kręcił nosem na mięsko, ale sosik wylizał. Znaczy nie było tak źle. 

Wołowina w sosie śliwkowo pomidorowym

Wołowina w sosie śliwkowo pomidorowym

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 2 godziny 30 minuty
Łączny czas 3 godziny
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 6

Składniki
  

Na sos pomidorowy

  • 400 g świeżych dojrzałych winnych pomidorów przekrojonych na pół
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w zalewie odsączonych i pokrojonych na drobniejsze kawałki
  • 1/2 pora zielona część pokrojona w kostkę
  • 1 szkl bulionu
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • oliwa
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • do smaku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • cukier
  • słodka papryka w proszku

Na wołowinę

  • 1050 g wołowego mostku bez kości pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 700 ml bulionu wołowego plus 300 ml w zapasie
  • 130 g suszonych śliwek pokrojonych w paski
  • 350 ml sosu pomidorowego przygotowanego wcześniej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej
  • sól
  • pieprz ziołowy

Instrukcje
 

Na sos pomidorowy

  • Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pora. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory świeże, następnie suszone i przyprawić do smaku. Wlać bulion. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec zblendować na gładką masę

Na wołowinę

  • Wołowinę natrzeć solą i pieprzem ziołowym. Na dużej, dość głębokiej patelni umieścić olej. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę wołowinę i obsmażyć z każdej strony. Następnie dodać cebulę i razem smażyć kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodać bulion, przykryć pokrywką i gotować ok 2 godzin (może to być więcej, sprawdzać w czasie gotowania miękkość mięsa i w razie czego wydłużyć proces gotowania) Od czasu do czasu przemieszać i w razie potrzeby dodać trochę bulionu, jeśli za bardzo płyn odparuje. W połowie gotowania dodać suszone śliwki. Jak już wołowina będzie prawie miękka, dodać sos pomidorowy i dobrze wymieszać. Dodać powidła, paprykę w proszku, koncentrat pomidorowy, wymieszać. Jeśli sos będzie za gęsty dodać więcej bulionu lub wody
Słowo kluczowe pomidory suszone, powidła śliwkowe, suszone śliwki, wołowina
wolowina w sosie śliwkowym

wołowina z suszonymi śliwkami

wołowina z makaronem

wołowina w sosie pomidorowo sliwkowym

wołowina w sosie

Użyty makaron La Molisana Mezzi Ziti N.9 Dried Pasta

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube