Króliś (doświadczalny) poleca: wołowinę w sosie śliwkowo pomidorowym
No, i to jest konkretne żarcie. Mięciutkie kawałki wołowiny w gęstym sosie śliwkowo pomidorowym. Sos z dodatkiem suszonych śliwek i powideł śliwkowych.
W gratisie specjalny makaron La Molisana Mezzi Ziti N.9. Oczywista, oczywistość, że jak nie macie gdzie kupić takiego makaronu, to sprawdzi się inny. Może też być kasza gryczana lub ziemniaki. W tym przypadku pierwsze skrzypce gra mięsko i sosik.
Króliś (doświadczalny), jak to króliś, kręcił nosem na mięsko, ale sosik wylizał. Znaczy nie było tak źle.
Wołowina w sosie śliwkowo pomidorowym
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 2 hours hrs 30 minutes mins
Total Time 3 hours hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 6
Ingredients
Na sos pomidorowy
- 400 g świeżych dojrzałych winnych pomidorów przekrojonych na pół
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w zalewie odsączonych i pokrojonych na drobniejsze kawałki
- 1/2 pora zielona część pokrojona w kostkę
- 1 szkl bulionu
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- oliwa
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- do smaku
- sól
- pieprz ziołowy
- cukier
- słodka papryka w proszku
Na wołowinę
- 1050 g wołowego mostku bez kości pokrojonego w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 700 ml bulionu wołowego plus 300 ml w zapasie
- 130 g suszonych śliwek pokrojonych w paski
- 350 ml sosu pomidorowego przygotowanego wcześniej
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej
- sól
- pieprz ziołowy
Instructions
Na sos pomidorowy
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pora. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory świeże, następnie suszone i przyprawić do smaku. Wlać bulion. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec zblendować na gładką masę
Na wołowinę
- Wołowinę natrzeć solą i pieprzem ziołowym. Na dużej, dość głębokiej patelni umieścić olej. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę wołowinę i obsmażyć z każdej strony. Następnie dodać cebulę i razem smażyć kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodać bulion, przykryć pokrywką i gotować ok 2 godzin (może to być więcej, sprawdzać w czasie gotowania miękkość mięsa i w razie czego wydłużyć proces gotowania) Od czasu do czasu przemieszać i w razie potrzeby dodać trochę bulionu, jeśli za bardzo płyn odparuje. W połowie gotowania dodać suszone śliwki. Jak już wołowina będzie prawie miękka, dodać sos pomidorowy i dobrze wymieszać. Dodać powidła, paprykę w proszku, koncentrat pomidorowy, wymieszać. Jeśli sos będzie za gęsty dodać więcej bulionu lub wody
Keyword pomidory suszone, powidła śliwkowe, suszone śliwki, wołowina
Użyty makaron La Molisana Mezzi Ziti N.9 Dried Pasta