Wołowina w sosie grzybowym. Miękkie kawałki mięsa w aromatycznym sosie grzybowym. Sos z dodatkiem czerwonego wina, suszonych grzybów i wykończony powidłami śliwkowymi. Wszystko podawane z kuskusem gotowanym w soku z buraków i chrupiącą sałatką z czerwonej kapusty.
Wołowina w sosie grzybowym
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę 15 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
- 500 g wołowiny na gulasz
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 125 ml wytrawnego czerwonego wina
- 100 g namoczonych suszonych grzybów
- 8 śliwek suszonych
- 1/3 filiżanki bulionu wołowego
- powidła śliwkowe do smaku
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku kminu rzymskiego, kurkumy, tymianku
- sól pieprz
- Do tego :
- czerwona kapusta
- słupki marchwi
- duży kuskus gotowany w soku z buraków
- kulki koziego sera obtoczone w pistacjach
Instrukcje
- Wrzucić pokrojoną w grubszą kostkę wołowinę na dobrze rzogrzany tłuszcz. Smażyć z każdej strony. Zmniejszyć ogień i dodać cebulę. Mieszać i smażyć przez około 10 minut. Wlać wino. Dusić przez kolejne 10 minut bez pokrywy. Dodać bulion wołowy. Następnie dodac uprzednio namoczone suszone grzyby wraz z wodą i suszonymi śliwkami. Doprawić przyprawami. Gotuować do miękkości przez około 90 minut. Przed podaniem zdjąć pokrywkę i dusić, aż płyn się zredukuje. Na koniec dodać dżem śliwkowy do smaku i zagęszczenia sosu.
Słowo kluczowe danie mięsne, grzyby, wołowina