Szukaj
Close this search box.

Wołowina w sosie grzybowym

Wołowina w sosie grzybowym. Miękkie kawałki mięsa w aromatycznym sosie grzybowym. Sos z dodatkiem czerwonego wina, suszonych grzybów i wykończony powidłami śliwkowymi. Wszystko podawane z kuskusem gotowanym w soku z buraków i chrupiącą sałatką z czerwonej kapusty.

Wołowina w sosie grzybowym

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina 15 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 500 g wołowiny na gulasz
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 125 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 100 g namoczonych suszonych grzybów
  • 8 śliwek suszonych
  • 1/3 filiżanki bulionu wołowego
  • powidła śliwkowe do smaku
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku kminu rzymskiego, kurkumy, tymianku
  • sól pieprz
  • Do tego :
  • czerwona kapusta
  • słupki marchwi
  • duży kuskus gotowany w soku z buraków
  • kulki koziego sera obtoczone w pistacjach

Instrukcje
 

  • Wrzucić pokrojoną w grubszą kostkę wołowinę na dobrze rzogrzany tłuszcz. Smażyć z każdej strony. Zmniejszyć ogień i dodać cebulę. Mieszać i smażyć przez około 10 minut. Wlać wino. Dusić przez kolejne 10 minut bez pokrywy. Dodać bulion wołowy. Następnie dodac uprzednio namoczone suszone grzyby wraz z wodą i suszonymi śliwkami. Doprawić przyprawami. Gotuować do miękkości przez około 90 minut. Przed podaniem zdjąć pokrywkę i dusić, aż płyn się zredukuje. Na koniec dodać dżem śliwkowy do smaku i zagęszczenia sosu.
Słowo kluczowe danie mięsne, grzyby, wołowina
 

 

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube