Wołowe curry

Wołowe curry
Prep Time 15 mins
Cook Time 2 hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
- 2 łyżki oleju
- 500 g pokrojonego w kostkę steku z wołowiny
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula posiekana
- 2 średnie marchewki pokrojone w talarki
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 szklanka zielonego groszku
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone
- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka drobno startego
- ¼ łyżeczki ostrego chili w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 3 strąki kardamonu zmiażdżone
- 400 g puszka pokrojonych pomidorów
- 400 ml bulionu wołowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżeczki garam masala
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- ½ małego pęczka kolendry grubo posiekanej
Instructions
- Podgrzać łyżkę oleju na dużej patelni, na średnim ogniu. Przyprawić wołowinę solą i pieprzem i smażyć przez 5-8 minut, obracając aż równomiernie się zarumieni. Odstawić na talerz.
- Na patelni rozgrzać pozostały olej i masło, dodać cebulę. Smażyć delikatnie przez 15 minut lub do uzyskania złotego koloru i karmelizacji. Dodać czosnek, imbir, chilli, kurkumę, mieloną kolendrę i kardamon i smażyć przez dwie minuty. Wrzuć pomidory, bulion wołowy oraz cukier, zagotować
- Dodaj wołowinę, przykryć curry i gotować na małym ogniu przez 1 ½ – 2 godziny lub do momentu, gdy mięso zmięknie i rozpadnie się. Zdjąc pokrywkę na ostatnie 20 minut gotowania. Dodać szpinak, marchewkę i groszek.
- Pod koniec dodać garam masala i mleko kokosowe. Posypać kolendrę i podawac z chlebkami naan lub ryżem.
Keyword ciasto szpinakowe, curry, jednogarnkowe, wołowina, zielony groszek





A może przsepis na makaron z wołowiną https://kroolinaria.pl/makaron-w-gestym-sosie-z-wolowina/