Idealny deser na letnie, gorące wieczory lub propozycja dla tych, co lubią lekkie słodkości. Galaretka w połączeniu z wiśniowym jogurtem i owoce w sosie. Dodatkowym atutem jest to, że ładnie się prezentuje. Deser nie jest zbyt słodki. Jeśli ktoś lubi bardziej słodko, zawsze można dodać odrobinę więcej cukru.
Wiśniowy jogurtowiec na kokosowym spodzie
Ingredients
Spód:
- 5 opakowań kokosowych wafli w białej czekoladzie po 36 gram.
- W moim przypadku kokosowa princessa
Jogurtowy mus:
- 900 ml wiśniowego jogurtu
- 3 galaretki wiśniowe opakowanie na 500 ml wody
Wierzch musu:
- Fruit filling black cherry w puszce 800 gram czyli czereśnie w sosie ( 2 puszki )
- 1 galaretka wiśniowa opakowanie na 500 ml wody
Instructions
- Wafle pokruszyć i wyłożyć nimi spód tortownicy o wymiarach ok 25 cm
- W 800 ml przegotowanej , gorącej wody rozpuścić 3 galaretki wiśniowe . Odstawić do ostygnięcia . Lekko tężejącą galaretkę ubić z jogurtem . Wylać na kokosowy spód .Wstawić do lodówki do stężenia masy
- Międzyczasie czereśnie w sosie podgrzać na małym ogniu , uważając żeby nie przapalić . Dodać galaretkę w proszku . Dobrze wymieszać , żeby się rozpuściła
- Wystudzone czereśnie z galaretką wyłożyć na jogurtową masę .Ponownie włożyć do lodówki do ścięcia masy