Wilgotne ciasto czekoladowe z pomarańczowym musem. Wiadomo, że pomarańcza to świetne towarzystwo dla czekolady. Ponieważ robiłam jakiś czas temu pomarańczowy krem na bazie masła, żółtek i cukru ( curd ) postanowiłam go wykorzystać do pomarańczowego musu. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe, dzięki dodatkowi gorzkiej czekolady. Pomarańczowy mus z dodatkiem mandarynek świetnie uzupełnia czekoladowy smak. Dodatek gorzkawej, pomarańczowej marmolady na wierzch czekoladowego ciasta przełamuje słodycz musu.
Wilgotne ciasto czekoladowe z pomarańczowym musem
Składniki
Na pomarańczowy curd:
- 10 żółtek
- 250 gram drobnego cukru
- 200 gram miękkiego masła
- 8 -10 pomarańczy
Na czekoladowe ciasto:
- 100 g czekolady gorzkiej min. 70%
- 1 szklanka wrzątku
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej ok. 320 g
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli domowej soli waniliowej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 duże jaja
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron ok. 120 g
- 1 szklanka cukru
Na pomarańczowy mus
- 800 ml pomarańczowego curdu
- 2 galaretki pomarańczowe
- 3 puszki mandarynek w puszce ok 300 g każda odsączonych z soku
Dodatkowo
- 1/2 słoiczka marmolady pomarańczowej
Instrukcje
Na pomarańczowy curd:
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i wymieszać do powstania gładkiej masy
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno pomarańczową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Powinno to zająć ok 10 min ( u mnie za pierwszym razem prawie 30 min !!! )
- Tak powstałą masę można przechowywać w słoiku przez dwa tygodnie
Na czekoladowe ciasto
- Czekoladę połamać, przełożyć do dużej miski i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 2 minuty a następnie dobrze wymieszać łyżką. Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
- Do miski z rozmieszaną czekoladą wlać olej, oraz jogurt naturalny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką. Następnie dodać jaja i ponownie wymieszać do połączenia składników. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie mąka. Ciasto przelać do tortownicy o szerokości ok 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na koło 45 min lub do suchego patyczka.
- Marmoladą posmarować wystudzone ciasto
Na pomarańczowy mus
- Odsączyć mandarynki. Sok odstawić na bok.
- Pomarańczowy curd powinien być w temperaturze pokojowej. W razie konieczności przełożyć do szklanej miski. W garnku zagotować wodę i ustawić miskę na garnku, żeby zagrzać krem.
- Sok z mandarynek zagotować. W gorącym soku rozpuścić galaretki. Wymieszać z pomarańczowym curdem. Dodać mandarynki. Wymieszać.Wystudzić. Schłodzoną masę wylać na wystudzone czekoladowe ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia.
JeślJJ
Ciasto pomarańczowe z żurawiną A tu jeśli lubicie pomarańcze, inne ciasto z wykorzystaniem tych owoców