Wieprzowina w sosie pieprzowym. Powiem Wam, że już dawno nie jadłam tak dobrej wieprzowiny. Sos naprawdę wymiata. Jest pieprzny, o lekko musztardowym posmaku. Aromatyczny i świetnie się odnajduje w towarzystwie ziemniaków i szparagów.
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę 15 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Składniki
- 500 gram łopatki wieprzowej pokrojonej w plastry
- 2 łyżki masła
- 2 cebule pokrojne w kostkę
- 1 szklanka białego wina
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- 1 łyzeczka pieprzu kolorowego rozkruszona w możdzierzu
- szczypta papryki słodkiej rozmarynu, tymianku i oreganu ( do smaku )
- olej do smażenia
- sól i pieprz do oprószenia mięsa
Instrukcje
- Mieso posypać z obydwu stron solą i pieprzem. Nastepnie przyprawić słodką papryką, rozmarynem, tymiankiem i oreganu.
- Do garnka wlac olej na spód, podsmażyć mięso z obydwu stron. Dodać cebulę i dusic razem około 15 min
- Następnie wlać wino, bulion, musztardę, pieprz czarny i dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa . ( ok 1 godziny )
- Pod koniec wyjąć mięso i wywar zblendowac na gładni sos. Dodac masło i pokruszony pieprz. Dodać mięso i jeszcze kilka minut razem podusić.
- Podawać według uznania. U mnie ziemniaki i szparagi.
Słowo kluczowe danie mięsne, wieprzowina
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp