Szukaj
Close this search box.

Wieprzowina w sosie /Pork in pepper sauce


Wieprzowina w sosie pieprzowym. Powiem Wam, że już dawno nie jadłam tak dobrej wieprzowiny. Sos naprawdę wymiata. Jest pieprzny, o lekko musztardowym posmaku. Aromatyczny i świetnie się odnajduje w towarzystwie ziemniaków i szparagów.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina 15 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international

Składniki
  

  • 500 gram łopatki wieprzowej pokrojonej w plastry
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule pokrojne w kostkę
  • 1 szklanka białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 1 łyzeczka pieprzu kolorowego rozkruszona w możdzierzu
  • szczypta papryki słodkiej rozmarynu, tymianku i oreganu ( do smaku )
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do oprószenia mięsa

Instrukcje
 

  • Mieso posypać z obydwu stron solą i pieprzem. Nastepnie przyprawić słodką papryką, rozmarynem, tymiankiem i oreganu.
  • Do garnka wlac olej na spód, podsmażyć mięso z obydwu stron. Dodać cebulę i dusic razem około 15 min
  • Następnie wlać wino, bulion, musztardę, pieprz czarny i dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa . ( ok 1 godziny )
  • Pod koniec wyjąć mięso i wywar zblendowac na gładni sos. Dodac masło i pokruszony pieprz. Dodać mięso i jeszcze kilka minut razem podusić.
  • Podawać według uznania. U mnie ziemniaki i szparagi.
Słowo kluczowe danie mięsne, wieprzowina

 

 

 

 

 

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube