Wieprzowa polędwica w szynce parmeńskiej podawana z sałatką z ziemniaków
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa o wadze około 500 g
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki grubo zmielonego lub rozgniecionego w moździerzu kolorowego pieprzu
- 2 łyżeczki oliwy
- 100 g szynki parmeńskiej
- 1 łyżka oliwy lub oleju
Sałatka ziemniaczana
- 1 ugotowany ziemniak
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 ogórka zielonego
- 3 ogórki korniszony
- 100 gram zielonej fasoli soi
- 50 gram zielonego groszku
- Majonez
- Musztarda
Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Polędwicę nasmarować sosem sojowym i musztardą, doprawić szczyptą soli morskiej, następnie posmarować oliwą, obtoczyć w pieprzu i zawinąć w szynkę parmeńską. Roladkę posmarować oliwą lub olejem. Rozgrzać dużą patelnię, położyć polędwicę i obsmażyć na złoty kolor z każdej strony (około 7-8 minut obsmażania). Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec przez 16 minut. Wyjąć mięso, przełożyć na półmisek, zostawić na około 10 minut aby mięso odpoczęło — w tym czasie nie kroić).
Sałatka ziemniaczana
- Ziemniak, seler naciowy, ogórek zielony i ogórki korniszone pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, Dodać zielona fasolę soi i zielony groszek . Dodać sól, pieprz, musztardę i majonez. Wymieszać .
- Polędwiczkę podawać z sałatką ziemniaczana i brukselkami