Wieniec z kaszy pęczak. Fajna propozycja dla tych, co mięsa nie lubią. Dodatkową zaletą tegi dania są walory estetyczne. Danie ładnie się prezentuje. Mamy tutaj połączenie kaszy pęczak, marchewki, pietruszki, podsmażonej cebuli, pieczarek i parmezanu. Wszystko zapieczone w piekarniku z dodatkiem jajka.
Wieniec z kaszy pęczak
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Składniki
- 2 szklanki kaszy pęczak
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 2 pietruszki pokrojone w kostkę
- 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w kostkę
- 100 g tartego sera parmezan
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta słodkiej papryki
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku
- olej do smażenia
- pokruszone pistacje opcjonalnie
- pestki dyni opcjonalnie
- chipsy warzywne
- masło do wysmarowania tortownicy
Instrukcje
- Ugotować kaszę według instrukcji na opakowaniu
- Na patelni umieścić olej z cebulą i czosnkiem . Smażyć, do zeszklenia.Dodać pieczarki, podsmażyc z cebulą, dodać marchew i pietruszkę. Podlać odrobina wody i dusić do miekkosci warzyw.
- Ugotowana kaszę wymieszać z warzywami z patelni, dodać przyprawy, jajka i parmezan. Dobrze wymieszać.
- W środek tortownicy wstawić okrągłą, żaroodporną foremkę żeby uzyskać kształt wieńca . Wypełnić tortownicę farszem .
- Podgrzać piekarnik do 200C , wstawić wieniec i przykryć folią aluminiową. Piec przez 45 minut. Ostrożnie wyjąć z tortownicy . Górę wieńca udekorować kilkoma chipsami warzywnymi i nasionami dyni.
Słowo kluczowe kasza pęczak





