Przepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych. Juz wtedy jak czytałam sposób przygotowywania tej zupy wiedziałam , ze zdobędzie ona moje serce . Nie myliłam się. Jest naprawdę smacznie. Ten posmak wędzonki i chorizo świetnie razem współgrają Zupa jest przyjemnie paprykowa, pikantna i sycąca
Wędzona zupa fasolowa z chorzo
Składniki
Składniki:
- Wywar z wędzonego boczku 2 litry
- Chorizo 200 g
- Czerwona fasola z puszki 200 gram
- Czarna fasola z puszki 200 gram
- papryka czerwona lub w innym kolorze – 2 szt.
- Ziemniaki – 6 szt.
- Marchewka – 2 szt.
- Czerwona cebula – 1 szt.
- Czosnek – 5 ząbków
- Koncentrat pomidorowy do smaku
- Wędzona sproszkowana papryka– 1 czubata łyżka
- Majeranek – 1 łyżka
- masło – 3 łyżki
- sól pieprz
Instrukcje
przygotowanie wywaru:
- Wędzony boczek umieścić w garnku w 2 litrach wody. Dodać kilka sztuk liści laurowych oraz kilka sztuk ziela angielskiego . Dorzucić czosnek w łupinach Temperatura wody nie może przekroczyć 80 stopni Celsjusza
Przygotowanie zupy :
- Gotowy wywar podgrzać . Na patelni, zeszklić na maśle cebulę posiekaną w piórka. Dorzucić czosnek pokrojony w plasterkach. Następnie dodać pokrojona w plastry marchewki. Podsmażyć wszystko przez kilka minut. Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Z papryk usunąć gniazda nasienne . Pociąć na paski. Pokroić chorizo. Paprykę i kiełbasę wrzucić na patelnie. Przez chwile dusić i dorzucić wędzoną paprykę, majeranek , sol i pieprz. Wszystko przełożyć do wywaru. Zagotować . Dodać odsączoną fasolę.Doprawić w razie konieczności przyprawami . Dodać koncentrat pomidorowy.