Wątróbka z sosem żurawinowym i buraczanym puree. Już kiedyś wspominałam, że za dzieciaka to wątróbka to był mój największy koszmar. Dopiero niedawno zaczęłam się do niej przekonywać. W tym przypadku nawet nie trzeba było mnie specjalnie namawiać, bo wątróbka z sosem żurawinowym i ziemniaczano- buraczanym puree świetnie smakuje. Szkoda, ze jak byłam mała nikt nie wpadł na to, żeby tak przygotować wątróbkę. Wtedy nie miałabym koszmarów.
Wątróbka z sosem żurawinowym i buraczanym puree
Ingredients
Na wątróbkę:
- Wątróbka 300 gram
- Cebula czerwona 3 sztuki
- wino czerwone 250 ml półsłodkie
- 2 jabłka
- sól
- pieprz
- mąka
Puree ziemniaczano buraczane
- ziemniaki 1/2 kg
- buraki czerwone gotowane 3 szt
- masło 1 łyżka
- śmietana 30 % 1 łyżka
- sól
Na sos żurawinowy
- 20 dkg żurawin
- 5 łyżek czerwonego półwytrawnego wina
- skórka otarta z jednej małej pomarańczy
- do smaku sól i cukier
Instructions
Na wątróbkę:
- Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry.
- Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Po podsmażeniu przełożyć cebulę do miseczki.
- Na pozostałym ze smażenia cebulki oleju podsmażyć oczyszczoną, pokrojoną w pasy wątróbkę – tylko do momentu delikatnego ścięcia się mięsa.
- Podsmażoną wątróbkę zalać czerwonym winem, dodać jabłka, podsmażoną cebulkę . Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut – od czasu do czasu mieszać. Dusić bez przykrycia do odparowania nadmiaru płynu.
Puree ziemniaczano buraczane
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieść. Dodać masło, śmietankę i gotowane, zblendowane buraki. Wszystko razem dobrze wymieszać.
Na sos żurawinowy
- Żurawiny przebrać i opłukać. Dobrze osączyć. Włożyć do garnka i podlać winem. Dodać skórkę z pomarańczy i dusić na małym ogniu, aż żurawiny całkiem się rozpadną. Sos przetrzeć przez sito i doprawić solą i cukrem.