Wątróbka z sosem żurawinowym i buraczanym puree

Wątróbka z sosem żurawinowym i buraczanym puree. Już kiedyś wspominałam, że za dzieciaka to wątróbka to był mój największy koszmar. Dopiero niedawno zaczęłam się do niej przekonywać. W tym przypadku nawet nie trzeba było mnie specjalnie namawiać, bo wątróbka z sosem żurawinowym i ziemniaczano- buraczanym puree świetnie smakuje. Szkoda, ze jak byłam mała nikt nie wpadł na to, żeby tak przygotować wątróbkę. Wtedy nie miałabym koszmarów.

Wątróbka z sosem żurawinowym i buraczanym puree

Ingredients
  

Na wątróbkę:

  • Wątróbka 300 gram
  • Cebula czerwona 3 sztuki
  • wino czerwone 250 ml półsłodkie
  • 2 jabłka
  • sól
  • pieprz
  • mąka

Puree ziemniaczano buraczane

  • ziemniaki 1/2 kg
  • buraki czerwone gotowane 3 szt
  • masło 1 łyżka
  • śmietana 30 % 1 łyżka
  • sól

Na sos żurawinowy

  • 20 dkg żurawin
  • 5 łyżek czerwonego półwytrawnego wina
  • skórka otarta z jednej małej pomarańczy
  • do smaku sól i cukier

Instructions
 

Na wątróbkę:

  • Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry.
  • Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Po podsmażeniu przełożyć cebulę do miseczki.
  • Na pozostałym ze smażenia cebulki oleju podsmażyć oczyszczoną, pokrojoną w pasy wątróbkę – tylko do momentu delikatnego ścięcia się mięsa.
  • Podsmażoną wątróbkę zalać czerwonym winem, dodać jabłka, podsmażoną cebulkę . Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut – od czasu do czasu mieszać. Dusić bez przykrycia do odparowania nadmiaru płynu.

Puree ziemniaczano buraczane

  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieść. Dodać masło, śmietankę i gotowane, zblendowane buraki. Wszystko razem dobrze wymieszać.

Na sos żurawinowy

  • Żurawiny przebrać i opłukać. Dobrze osączyć. Włożyć do garnka i podlać winem. Dodać skórkę z pomarańczy i dusić na małym ogniu, aż żurawiny całkiem się rozpadną. Sos przetrzeć przez sito i doprawić solą i cukrem.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube