Po traumie z dzieciństwa, sporo wody w rzece upłynęło zanim znów sięgnęłam po wątróbkę. Ta wątróbka nijak jednak się ma do tej, która pamiętam za dzieciaka, ze szkolnej stołówki. Owinięta w szynkę parmeńską z kremowym, ziemniaczanym puree i sosem pieczeniowym. Taką wątróbkę to ja mogę jeść bez zahamowań.
Wątróbka podawana z ziemniaczanym puree i karmelizowanymi marchewkami oraz burakami.
Ingredients
Puree z ziemniaków
- 500 gram mączystych ziemniaków
- 50 g masła
- 200 ml śmietany
- 2 łyżeczki soli
Na wątróbkę:
- 300 gram wątroby wieprzowej
- 200 ml mleka
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki
- 10 plastrów szynki parmeńskiej
- sól pieprz
Instructions
Puree z ziemniaków
- Ziemniaki obrać , ugotować w lekko osolonej wodzie. Z ugotowanych odlać wodę. Ziemniaki przełożyć ponownie do garnka i zostawić przez chwilę na gazie aby odparowały.
- Gorące ziemniaki przepuścić przez prasę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać miękkie masło, śmietanę i sol do smaku . Wymieszać dokładnie.
Na wątróbkę
- Watróbkę oczyścić z błon. Namoczyć w mleku na noc. Odcedzić. Wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. Obtaczać w mące. Rozgrzać na patelni olej i na gorącym tłuszczu smażyć wątróbki. Dorzucić cebulę. Dusić przez kilkanaście minut pod przykryciem. Wątróbki odsączyć z tłuszczu i zawinąć w plastry szynki parmeńskiej.
- W naczyniu żaroodpornym umieścić smażoną na patelni cebulę. Na połowie cebuli ułożyć wątróbki zawinięte w szynkę parmeńską. Na wierzchu przykryć resztą cebuli i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15 min.