Mnie, żeby przekonać do wątróbki to trzeba się trochę nagimnastykować. Ten przepis to miłe zaskoczenie. Wątróbka w połączeniu z sosem malinowym to dla mnie nowe odkrycie. Jest zaskakująco, ale naprawdę smacznie i nietuzinkowo.
Wątróbka w sosie malinowym podawana z sałatką z soczewicą
Ingredients
Na wątróbkę:
- wątróbka drobiowa 200g
- mix sałat
- 150 g malin mrożonych
- 50 g malin świeżych
- 100 ml czerwonego wina
- 40 g miodu
- 50 g masła so sosu malinowego
- sól
- zioła prowansalskie
- pieprz kolorowy
- 80 g masła do smażenia
- 1 szklanka mąki
- 300 ml mleka
- łyżeczka cukru i ocet balsamiczny opcjonalnie
Sałatka z soczewicą, granatem, burakami:
- 4 średnie buraki
- 200 gram ugotowanej soczewicy może być z puszki
- 3 łyżki occtu winnego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- Miód opcjonalnie
- 1 owoc granatu
- 1 czerwona cebula
- 100 gram zielonej fasoli soi
- 100 gram czerwonej fasoli z puszki
- 1 awokado
- Listki mięty
Instructions
Na wątróbkę:
- Wątróbkę namoczyć w mleku. Osuszyć i obtoczyć w mące.smażymy na maśle ok 6-8 minut . Miód skarmelizować na patelni . Dorzucić mrożone maliny i czerwone wino. Gotować 5 minut . Następnie dodać octu balsamicznego i troszkę cukru dla wzbogacenia smaku .Powstały sos przetrzeć przez sitko i dodać masło.
- Wątróbkę podawać z sosem malinowym i mixem sałat . Udekorować świeżymi malinami
Sałatka z soczewicą, granatem, burakami:
- Wyszorowane buraki ze skórą posmarować olejem, zawinąć w folię aluminiową .Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku ok 50 min (lub do miękkości) w temperaturze 190C . Soczewicę przelać zimną wodą i gotować ok 10 min w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej . Ocet wymieszać z olejem, musztardą , miodem sokiem z pomarańczy .Gotowe buraki obrać i pokroić w słupki . W misce wymieszać pokrojone buraki, soczewicę , czerwoną fasolę, ziarna granatu , cebule pokrojone w piórka . Wlać sos i wymieszać .