Truskawkowa chmurka. Ten deser to klasyka, którą każdy zna. Banalne zdawałoby się połączenie galaretki, truskawek i ubitej śmietany. Mnie zawsze w ciastach tego typu najbardziej odstręczają mdłe kremy śmietanowe. Ale nie tym razem. Dużym atutem tego ciasta jest ilość galaretki z obłędną ilością truskawek. Drugą zaletą ciasta jest właśnie krem, który przez połączenie z mascarpone i sokiem z cytryny jest cudownie kwaskowaty i świetnie komponuje się z galaretką i bezikami. Deser znika w zastraszającym tempie i nie zostaje po nim nawet jeden zabłąkany okruszek.
Truskawkowa chmurka
Składniki
Kruchy spód:
- 300 g kakaowych herbatników
- 110 g rozpuszczonego masla
- Galaretka z truskawkami:
- 700 g świeżych odszypułkowanych truskawek
- 4 truskawkowe galaretki każda na 500 ml wody
- 4,5 szklanki wrzącej wody
Krem śmietankowy
- 1000 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
- 500 g serka mascarpone schłodzonego
- 1/2 szkl cukru pudru
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
Dodatkowo
- 1 paczka pokruszonych bez
- truskawki do dekoracji
Instrukcje
Kruchy spód:
- W rondelku rozpuścić masło. W blenderze umieścić herbatniki i zmiksować na proszek. Dodać masło i razem połączyć
- Prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka wyłożyć na spód formy.
Galaretka z truskawkami:
- Galaretki rozpuścić w 4,5 szklankach wrzącej wody.Wystudzone wymieszać z truskawkami. Wstawić do lodówki żeby galaretka lekko stężała. Tężejącą galaretkę z truskawkami wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Krem śmietankowy
- Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
- W misie umieścić wszystkie składniki i ubić na sztywny krem
- Ciasto z kremem udekorować bezikami i truskawkami