Tortilla z czerwonym kuskusem i kurczakiem pomarańczowo-miodowym. Aromatyczny, pyszny kurczak marynowany w marynacie pomarańczowo-miodowej, podany w tortilli z surówką z czerwonej kapusty.
Składniki
Podudzia z kurczaka pieczone w pomarańczach i miodzie
- 6 podudzi z kurczaka
- 4 pomarańcze
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 czerwona cebula
Buraczane risotto
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- 2 pieczone buraki pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- 150 gramów dużego kuskusu
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml soku buraczanego
- 1/4 szklanki czerwonego wina.
- czerwona papryka i kurkuma do smaku
Na surówkę
- 1/4 małej główki czerwonej kapusty poszatkowanej
- 2 marchewki starte na tarce
- garść ziaren granatu
- 1 jabłko tarte na tarce
Na sos do sałatek
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
Dodatkowo
- placki tortilli
- kulki sera koziego w pistacjach
Instrukcje
Podudzia z kurczaka pieczone w pomarańczach i miodzie
- Przygotować marynatę mieszając sok z 2 pomarańczy, miodu, soku z cytryny, sosu sojowego , drobno posiekanego czosnku, tymianku, imbiru i soli. Kurczaka natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°Kurczaka ułóżyć w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu i polać go marynatą. Obłożyć kurczaka cebulą i pomarańczami pokrojonymi w grube plastry. Piec ok 45 minut. Od czasu do czasu polać mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia i piec ok 15 min do zrumienienia.
Buraczane risotto
- Na głębokiej patelni, na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę ( około 10 min ). Dodać sól i czosnek. Wrzucić pokrojone w kostkę jabłka . Przesmażyć z cebulą, dorzucić buraki pokrojone w kostkę. Wsypać duży kuskus. Podsmażyć, pozwalając żeby wchłonął przyprawy i smak z patelni.
- Wlać wino i odparować. Dodać kurkumę i paprykę w proszku.
- Wlać bulion i sok z buraka. Gotować bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu.
Na surówkę
- Wszystkie składniki wymieszać w miseczce
Na sos do sałatek
- Wszystkie składniki wymieszać w miseczce
Tortilla with red couscous and orange-honey chicken. Aromatic, delicious chicken marinated in orange and honey marinade, served in a tortilla with red cabbage salad.
[:]