Szukaj
Close this search box.

Szybkie ciasto ze śliwkami i powidłami

Szybkie ciasto ze śliwkami i powidłami

Szybkie ciasto ze śliwkami i powidłami

Szybkie ciasto ze śliwkami i powidłami

Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

  • 1 duże jajko
  • 80 g cukru
  • 100 ml oleju
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 4 śliwki pokrojone w kostkę
  • dodatkowo
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania
  • cukier puder

Instructions
 

  • W misce umieścić jajko, następnie dodać cukier i wlać olej. Wymieszać rózgą do połączenia składników. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na tym etapie wyrobić ręką. Ciasto podzielić na dwie części. Formę do tarty o średnicy ok 25 cm (u mnie tortownica), wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Połową ciasta wyłożyć spód i brzegi foremki. Z pozostałej części uformować trzy wałeczki, zrobić z nich okręgi i umieścić w foremce, pozostawiając pomiędzy nimi odstępy. Prosze spojrzeć na gotowe ciasto, żeby wiedzieć jak rozmieścić wałeczki. Wolne miejsca wypełnić powidłami śliwkowymi i pokrojonymi w kostkę śliwkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem
Keyword ciasta z owocami, powidła śliwkowe, śliwki
proste ciasto ze śliwkami
proste ciasto z powidłami
ciasto śliwkowe
prosty placek śliwkowy

Podrzucam też przepis na Sernik z nadzieniem śliwkowym – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube