Szybkie ciasto ze śliwkami i powidłami
Szybkie ciasto ze śliwkami i powidłami
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
Total Time 45 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
- 1 duże jajko
- 80 g cukru
- 100 ml oleju
- skórka starta z 1 cytryny
- 250 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
- 150 g powideł śliwkowych
- 4 śliwki pokrojone w kostkę
- dodatkowo
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania
- cukier puder
Instructions
- W misce umieścić jajko, następnie dodać cukier i wlać olej. Wymieszać rózgą do połączenia składników. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na tym etapie wyrobić ręką. Ciasto podzielić na dwie części. Formę do tarty o średnicy ok 25 cm (u mnie tortownica), wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Połową ciasta wyłożyć spód i brzegi foremki. Z pozostałej części uformować trzy wałeczki, zrobić z nich okręgi i umieścić w foremce, pozostawiając pomiędzy nimi odstępy. Prosze spojrzeć na gotowe ciasto, żeby wiedzieć jak rozmieścić wałeczki. Wolne miejsca wypełnić powidłami śliwkowymi i pokrojonymi w kostkę śliwkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem
Keyword ciasta z owocami, powidła śliwkowe, śliwki
Podrzucam też przepis na Sernik z nadzieniem śliwkowym – kroolinaria