Szpinakowy poori, chlebek indyjski. Poori to chrupki, smażony w głębokim oleju indyjski chlebek, który może być podawany z dowolnymi dodatkami, wegetariańskimi lub mięsnymi. Idealny chlebek powinien być nadmuchany, prawie jak piłka. To mój pierwszy raz i nie wyszedł taki idealny, ale pierwsze koty za płoty.
Zdecydowałam się na wersję szpinakową. Chlebek nie jest skomplikowany do wykonania i potrzeba do niego kilku prostych składników. Ja podałam chlebek z pastą z soczewicy i cukinii.
Szpinakowy poori, chlebek indyjski
Ingredients
Na chlebek
- ⦁ 1/4 szklanki puree ze szpinaku
- ⦁ 1 kubek mąki pszennej ok 200 gram
- ⦁ 1 łyżeczka zielonej pasty chilli
- ⦁ 1/4 łyżeczki tartego imbiru
- ⦁ 1/4 łyzeczki przeciśnietego przez praskę czosnku
- ⦁ sól
- ⦁ olej do smażenia
Na pastę
- ⦁ 200 g. zielonej soczewicy ugotowanej
- ⦁ 3 małe cukinie pokrojone w kostkę
- ⦁ 1 cebula pokrojona w kostkę
- ⦁ 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- ⦁ kilka łyżek oleju do smażenia
- ⦁ 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ⦁ ok. 0 5 płaskiej łyżeczki curry
- ⦁ 3 łyżki pasty tagine
- ⦁ 10 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
- ⦁ sól i pieprz do smaku
Instructions
Na chlebek
- Umieścic wszystkie sładniki w misce, wymieszac i dokładanie wyrobic na zwarte ciasto. Podzielic ciasto na 20 mniejszych kawałków. Rozwałkowac na cieniutkie placuszki. Smazyc na gorącej oliwie z obu stron. Odsączyc na paierowym reczniku
- Podawac np z pastą z soczewicy
Na pastę z soczewicy
- Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (bez soli), może się rozgotować. Odsączyć ją na sicie. Umyte cukinie pokroić bez obierania w małą kostkę. Rozgrzać kilka łyżek oleju na głębokiej patelni. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Wrzucić kostki cukinii, posolić, mieszając podsmażyć, aż się zeszkli i zupełnie zmięknie (ok. 7-8 minut). Do cukinii dorzucić odsączoną soczewicę, dokładnie wymieszać. Dodać suszone pomidory przeciśnięte przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku curry, solą i pieprzem. Dusic do momentu aż pasta będzie mieć gęsta konsystencję. Pod koniec duszenia wykończyć pastą taginie
Spinach poori
⦁ 1/4 cup spinach puree
⦁ 1 cup whole wheat flour
⦁ 1 tsp green chilli paste
⦁ 1/2 tsp ginger garlic paste
⦁ salt to taste
⦁ oil for deep-frying
Combine all the ingredients in a deep bowl and knead into a stiff dough using enough water.
Divide the dough into 20 equal portions and roll out each portion of the dough into a 75 mm diameter circle.
Heat the oil in a deep non-stick kadhai and deep-fry, a few puris at a time on a medium flame, till they turn golden brown in colour from all the sides. Drain on an absorbent paper.
Lentil and courgette spread
Ingredients :
⦁ 200 g of green lentils (cooked)
⦁ 3 small courgettes cut into cubes
⦁ 1 onion diced
⦁ 1 large clove of garlic crushed
⦁ 3 tablespoons oil
⦁ 2-3 tablespoons chopped parsley
⦁ 1/2 teaspoon of curry
⦁ 3 tablespoons of tagine paste
⦁ 10 dried tomatoes cut into smaller pieces
⦁ salt and pepper to taste
Preparation:
Cook lentil in accordance with instrutions on the package . It may be overcook. Drain it in a sieve. Wash the courgettes, cut into small cubes without peeling. Preheat a few tablespoons of oil in a deep pan. Sauté the onion diced. Throw courgettes cubes, salt, stir and cook till vegetables are completely soft (about 7-8 minutes). Add the lentils to the courgette, mix thoroughly. Add ceushed garlic and chopped parsley. Season to taste with the curry, salt and pepper. Simmer until the paste has a thick consistency. At the end add the tagine paste.
żródło inspiracji
https://www.tarladalal.com/Spinach-Puri-40862r