Szare kluski/ Grey potato dumplings

Szare kluski. No …nareszcie coś, co nadaje się do zjedzenia…powiedziała zadowolona z siebie Konefka mając w myśli te wszystkie super, mega zdrowe, gryzące w zęby, zielone, niejadalne  paskudztwa przygotowywane Królisiowi. Niestety Króliś (doświadczalny) był innego zdania. Zaczęło się od O Bosze (tak Króliś bywa religijny i w najróżniejszych, mało stosownych chwilach woła imię pana Boga nadaremno) co to za szara breja…

No ok jest w tym trochę racji, niezbyt wygląda…ale olać wygląd. Przecież wszyscy spece wmawiają, że nie liczy się wygląd, a wnętrze. A te kluseczki mają wnętrze, oj mają…całe są ziemniaczkowe i takie jak Konefki uwielbiają. Sycące, pychotkowe, niezbyt zdrowe. A wszystko z kategorii niezbyt zdrowe jest mega odjechanie smaczne. Do tego kolejny grzech przeciwko Królisiowi, który załamywał ręce, suto okraszone boczkiem. Tu Konefka doszła. Tak przy boczku można dojść …do wniosków, że ktoś kto boczek wymyślił to był łepski w ciul. Aby dopełnić rozpusty w pakiecie z wymiatającymi smakowi acz brzydulkowatymi kluskami była kapusta…kapusta kiszona, duszona z dużą ilością kminku i na końcu przeciągnięta zasmażką.

Tego Królisiowi (doświadczalnemu) było stanowczo za dużo. Zemdlał był (czytaj nakrył się kopytami na posadzce i leżał tak przez dłuższy czas, dopóki Konefka z litości go nie ocuciła trzaskając w pysk i polewajać zimną wodą) Za te kluski, za tą kapustę, zasmażkę Konefka i walenie Królisia w pysk  “pundzie” na bank się smażyć w piekle. Ale zaciągana do piekła będzie się darła, że dla takich kluseczków warto było zgrzeszyć i choćby miała tak za każdym razem kończyć, to było warto. 

Szare kluski

Prep Time 45 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 1 hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

  • 1.5 kg ziemniaków - waga przed obraniem
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 średnie jajka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

Instructions
 

  • Obrane ziemniaki zetrzeć na tarcemo najdrobniejszych oczkach. Na durszlaku umieścić czystą, bawełnianą ścierkę. Pod durszlakiem umieścić garnek. Na ścierkę przełożyć całą masę ziemniaczaną. Odcisnąć nadmiar wody ze startych ziemniaków. Odciśnietej masy nie trzymać za długo na ścierce, żeby nie była zbyt sucha. Odciśniętą wodę trzeba zachować i łyżeczką delikatnie wybrać z dna skrobię ziemniaczaną. W misce umieścić odciśnięte ziemniaki, skrobię, jajka, sól i mąkę. Mąkę dodawać partiami i po każdym wymieszaniu sprawdzić konsystencję.
  • Masa ziemniaczana powinna być po wymieszaniu dość gęsta. Podczas nakładania ma nie wylewać się z łyżki, jednak nie może być zbyt uformowana. Mąkę dodawać stopniowo i obserwować masę na kluski.
  • Kluski nabierać łyżką i wrzucać w dwóch, trzech turach na osoloną, gotującą się wodę. Trzeba pilnować, żeby woda nie wrzała, bo kluski mogą się wtedy rozpaść. Kluski mają tendencje do opadania na dno podczas gotowania. Kluski przemieszać dopiero po ok dwóch minut od wrzucenia. Gotować pięć minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiać łyżką cedzakową.
  • Gotowe kluski podawać według uznania. U mnie był to po podsmażony boczek i zasmażana, kiiszona zapusta z dużą ikością kminku
Keyword dania mączne, dania obiadowe, kluski, słodkie ziemniaki

Grey potato dumplings

Ingredients
  

  • 1.5 kg of potatoes – weight before peeling
  • 1 cup of plain flour
  • 2 tablespoons of potato starch
  • 2 medium eggs
  • 1/2 level teaspoon of salt

Instructions
 

  • Grate the peeled potatoes on a fine-mesh grater. Place a clean cotton cloth in a colander. Place the pot under a colander. Put the entire potato mixture on a cloth. Squeeze out excess water from the grated potatoes. Do not keep the removed mixture for too long on a cloth so that it is not too dry. Keep the water and carefully remove the potato starch from the bottom with a spoon. Put the pressed potatoes, starch, eggs, salt and flour in a bowl. Add the flour in batches and check the consistency after each mixing.
  • The potato mixture should be quite thick after mixing. During application, it should not overflow from the spoon, but it should not be too formed. Add the flour gradually and observe the mixture of the dumplings
  • Form dumplings with a teaspoon, and gently drop into boiling water. Allow dumplings to float freely. Gently stir with wooden spoon so dumplings don’t stick together. Reduce heat to slow boil
  • You have to make sure that the water does not boil too much, because the dumplings can then fall apart. They tend to sink to the bottom during cooking. Stir them only after about two minutes after throwing in. Cook for five minutes from the moment it comes to the surface.

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube