Szakszukę robiłam już nie raz. Nigdy mi się jednak nie znudzi, bo za każdym razem można ją robić z innymi dodatkami. Bazą są pomidory, papryka i aromatyczne zioła. W tym pomidorowo paprykowym sosie jajka. Z dodatkami możecie poszaleć według własnych upodobań. U mnie tym razem ciecierzyca i angielska kiełbasa cumberland.
Szakszuka z ciecierzycą i angielską kiełbasą cumberland
Składniki
- 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 200 gramów ciecierzycy w puszce
- 400 gramów pomidorów w puszce
- kiełbasa może być inna
- 1 pęczek kolendry
- 1 garść posiekanego szczypioru
- 6 pomidorków koktajlowych
- 6 pomidorów suszonych z zalewy
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- olej
- pieprz
- sól
- 5 jaj