Stek z czerwonej kapusty
Składniki
- 1 mała czerwona kapusta pokrojona na dwu centymetrowe plastry
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka nasiona kopru
- 1 łyżka ciemnego cukru Muscovado
- Kuskus
- sól pieprz, cynamon, imbir suszony, papryka ostra i słodka , kminek , kardamon , gałka muszkatołowa
- sok z 1 pomarańczy
- świeża posiekana pietruszka
- posiekany świeży koper
- 250 g sera halloumi 250g pokrojonego w plastry
Instrukcje
- Nagrzać piekarnik do 200C . Wyłożyć blachę pergaminem i ułożyć na niej plastry czerwonej kapusty . Wymieszać ocet balsamiczny, olej, nasiona kopru i cukier. Powstałą mieszanką doprawić kapustę . Przykryć folią i piec przez 20 minut, a następnie usunąć folię i piec przez kolejne 10 minut, aż zmiękną.
- Przygotować kuskus- nie wymaga on gotowania. Zalać wrzącą osoloną wodą, ewentualnie bulionem tak by płyn sięgał 1 cm ponad poziom kaszy w naczyniu. Przykryć pokrywką.
- Następnie wymieszać z sokiem z pomarańczy i przyprawami.
- Podsmażyć halloumi w suchej patelni na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Steki z kapusty podawać z kuskusem i halloumi
red cabbage
Składniki
- 1 small red cabbage about 900g/2lb, cut into 4 x 2cm/¾ in-thick ‘steaks’
- 2 tbsp balsamic vinegear
- 2 tbsp olive oil
- 1 tsp fennel seeds
- 1 tbsp dark muscovado sugar
- 2 x 250g pouches ready-cooked quinoa
- juice 1 orange
- small pack flat-leaf parsley chopped
- small pack dill chopped
- 50 g dried sour cherry roughly chopped
- 250 g pack halloumi cut into 8 slices
Instrukcje
- Heat oven to 200C/180C fan/gas 6. Line a baking tray with baking parchment and put the cabbage steaks on top. Mix together the balsamic, oil, fennel seeds and sugar, then season and spoon it over the cabbage. Cover the cabbage with foil and roast for 20 mins, then remove the foil and cook for a further 10 mins until softened.
- Heat the quinoa following pack instructions, then stir through the orange juice, parsley, dill and cherries, and season with black pepper. Fry the halloumi in a dry pan on a medium heat for 2 mins each side until golden. To serve, place a spoonful of quinoa onto each cabbage steak and top with the halloumi
źródło inspiracji
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/halloumi-red-cabbage-steaks