Szukaj
Close this search box.

Śmietanowiec na kakaowym spodzie z jeżynami

Śmietanowiec na kakaowym spodzie z jeżynami

śmietanowiec z jeżynami

Śmietanowiec na kakaowym spodzie z jeżynami

Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour 30 minutes
Total Time 2 hours
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na kruche ciasto:

  • 255 g mąki pszennej
  • 45 g kakao
  • poł łyżeczki proszku do pieczenia
  • 195 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g drobnego cukru do wypieków

Na masę śmietanową

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 1000 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 4 jajka
  • 60 g waniliowego lub śmietankowego budyniu w proszku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki drobnego cukru

dodatkowo

  • 400 g jeżyn

Instructions
 

Na kruche ciasto

  • Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, używając palcy, do momentu kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Połowę kruszonki wysypać do blachy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód i wstępnie podpiec w temperaturze 180°C przez 15 – 18 minut.

Na masę śmietanową

  • Wszystkie składniki na masę śmietanową umieścić w dużej misce i wymieszać dobrze rózgą kuchenną. Masę wylać na wcześniej podpieczony spód kakaowy. W masę śmietanową powciskać jeżyny. Wierzch posypać resztą kakaowej kruszonki. W piekarniku umieścić foremkę z wodą, pod ciastem. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 130 C i piec przez około 90 minut. W trakcie pieczenia przykryć folią, żeby wierzch się za bardzo nie spiekł. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Keyword baskijski sernik, ciasto śmietanowe, jeżyny
śmietanowiec z jeżynami

ciasto śmietanowe z jeżynami

śmietanowiec z owocami

śmietanowiec na kruchym spodzie

Podrzucam też przepis na Ptysie z kruszonką i malinowym kremem namelaka – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube