Ta sałatka z buraków podbiła moje serce. A to dzięki dodatkowi suszonych śliwek i powideł śliwkowych. Do tego komosa, która nie tylko jest zdrowa ale tez bardzo smaczna. Całość w połączeniu ze śledziem tworzy przyjemny obiad
Śledzie z patelni
Składniki
Na komosę
- 3/4 szklanki komosy ryżowej quinoa
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oliwy
Na sałatkę z buraków ze śliwkami suszonymi
- 2 upieczone lub ugotowane buraki
- 8 suszonych śliwek
- 2 ząbki czosnku
- Garść pokruszonych pistacji
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka powideł śliwkowych
- ½ pęczka kopru
- Sol
- pieprz
Na śledzie
- śledzie 500 gram
- sok z cytryny 2 łyżki
- czosnek 4 ząbki
- olej rzepakowy 4-5 łyżek
- mąka pszenna 2 łyżki
- sól morska
Instrukcje
Na komosę
- Komosa : na sicie pod kranem opłukać komosę. Do garnka wlać 1 i ½ szklanki bulionu.Wsypać kaszę i zagotować. Trzymać na gazie przez 2 minuty, wyłączyć gaz i zostawić komosę pod przykryciem, żeby napęczniała
Na sałatkę z buraków ze śliwkami suszonymi
- Buraki zetrzeć na tarce. Dodać pokrojone na drobna kostkę suszone śliwki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , pistacje.Dodać śmietanę, powidła i koper .Doprawić sola i pieprzem. Wymieszać
Na śledzie
- Śledzie oczyścić. Odciąć głowy, ogony i wszystkie płetwy. Dokładnie umyć i osuszyć.Tak przygotowane śledzie skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Następnie doprawić solą morską i białym pieprzem do smaku. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
- Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić obrane i pokrojone na pół ząbki czosnku. Smażyć aż czosnek zacznie się złocić i odda swój smak a następnie usunąć go z patelni. Śledzie obtoczyć w mące. Smażyć na czosnkowym oleju i z obu stron na złocisty kolor przez 5-6 minut z każdej.
- Usmażone śledzie osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu