Szukaj
Close this search box.

Sernikobrownie z frużeliną żurawinową

Króliś (doświadczalny) poleca: sernikobrownie z frużeliną żurawinową
Nadal poruszamy się w klimatach około zimowych, stąd mamy żurawinę. Tym razem połączenie sernikobrownie z frużeliną żurawiniową.
Słodki, czekoladowy spód, serowy środek i kwaskowy, żurawinowy topping. Nie tylko dobrze smakuje ale też fajnie wygląda, dzięki połączeniu różnych kolorów.
Króliś (doświadczalny) niby za bardzo za żurawiną nie przepada, ale ciasto jakoś dziwnie szybko się ulotniło, a menda miała całą buzię w czerwonych owocach. Ciekawe…

sernikobrownie z żurawiną

Sernikobrownie z frużeliną żurawinową

Czas przygotowania 30 minuty
1 godzina
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na brownie

  • 120 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • 65 g mielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Na sernik

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • świeżo otarta skórka z 1 dużej pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy lub pół łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej przesianej (może być budyń w proszku)

Na żurawinę

  • 500 g żurawiny świeżej lub mrożonej (wcześniej nie rozmrażamy)
  • 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego

Instrukcje
 

Na brownie

  • W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do roztopionego masła dodać posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
  • W misce lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii, cukier, wymieszać. Dodać ciepły sos czekoladowy (nie może być gorący) Wszystko wymieszać rózgą kuchenną. Dodać migdały, proszek do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia się składników.
  • Masę czekoladową przelać do blaszki o wymiarach 30 x 22 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec około 15 – 17 minut w temperaturze 160°C lub do wypieczenia (patyczek włożony w w ciasto może być oblepiony od czekolady, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta).

Na sernik

  • W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową i wymieszać wszystko rózgą kuchenną.
  • Masę sernikową wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez 40 – 45 minut. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, wystudzić

Na żurawinę

  • W rondelku wymieszać żurawinę z cukrem i sokiem z pomarańczy. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i popękania większości owoców. Zagotować i gotować przez 3 – 5 minut. Zdjąć z palnika. Wsypać galaretkę i dobrze wymieszać, tak żeby się rozpuściła. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze połączyć
  • Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Przestudzoną i gęstą frużelinę rozprowadzić po schłodzonym serniku. Schłodzić.
  • Sernik podawać pokrojony w kostkę.
Słowo kluczowe brownie, sernik, zurawina

sernikobrownie z żurawiną

serowa kostka z żurawiną

sernik z brownie

Inspiracja od Kostka serowa żurawinowo – pomarańczowa – Moje Wypieki

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube