Sernikobrownie z frużeliną wiśniową. Wszystko fajowe w tym cieście ale ma małą wadę. Stanowczo pachnie malizną. Zwłaszcza jak się ma łasucha w domu, w postaci Królisia (doświadczalnego). Dobrze, że do zdjęcia obkroiłam boki, to coś mi się do kawy zostało. Reszta znikła w zastraszającym tempie. Nie zdążyłam nawet „mrygnąć” okiem i było po cieście. Znaczy dobre było, bo Królis nawet nie mamrotał pod nosem tych swoich zwyczajowych szamańskich zaklęć Jak dobrze słucha się takiej ciszy. Nawet to mlaskanie nie przeszkadza. Jak długo Króliś nie fafluni sie pod nosem, tak długo jest w domu pełnia szczęścia.
Sernikobrownie z frużelina wiśniową
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 15
Składniki
Na brownie
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka temp. pokojowa
- 200 g cukru
- 135 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na masę serową
- 750 g twarogu sernikowego zmielonego, np. z wiaderka lub serka philadelphia
- 150 g cukru
- 3 łyżki budyniu
- 3 jajka
- 150 ml śmietanki 36% lub 30%
dodatkowo
- frużelina wisniowa lub wisnie czy czereśnie
Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować foremkę o wymiarach ok. 20 cm x 30 cm. Foremkę wyłozyć pergaminem
- Masło pokroić na lastry i włożyć do rondelka, dodać połamaną czekoladę i na minimalnym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.
- W oddzielnej misce roztrzepać jajka z cukrem. Do jajek dodać przestudzoną masę czekoladową z masłem i zmiksować na gładką masę.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i zmiksować na jednolite ciasto.
- W misce umieścic ser, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną lub budyń i jajka. Zmiksować do połączenia się składników, następnie dodać śmietankę i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty.
- Na dno formy wylać brownie, następnie na wierzch wylać masę serową. Na wierzchu, łyżką robić klesky z frużeliny wiśniowej. Można na wierzchu ułożyć same wiśnie czy czereśnie.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut, aż warstwa serowa będzie zastygnięta.
Słowo kluczowe ciasta, ciasta z owocami