Króliś (doświadczalny) poleca: sernikoblondie ze śliwkami
Dalej męczymy śliwki, skoro jest na nie sezon. Tym razem śliwki w cieście z wykorzystaniem białej czekolady. Coś jak brownie ale zamiast gorzkiej czekolady wykorzystujecie białą.
Do tego migdały, masa serowa, dojrzałe śliwki i ciacho do kawy gotowe. Mało skomplikowane jeśli chodzi o stopień trudności. Skoro Konefka sobie poradziła to inne melepety z lewymi kończynami też sobie poradzą.
Pamiętajcie tylko, że jak chcecie się delektować smakiem ciasta, to przezornie schowajcie się z nim pod łóżkiem lub w szafie przed wścibskim i nienażartym wzrokiem królisia (doświadczalnego)

Sernikoblondie ze śliwkami
Ingredients
Masa serowa:
- 400 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
- 2 żółtka z dużych jajek
- 60 g cukru
- 3 łyzki budyniu śmietankowego lub waniliowego
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na ciasto
- 225 g białej czekolady posiekanej
- 120 g masła
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów
- 75 g białej czekolady posiekanej
Dodatkowo
- 8 śliweek przekrojonych na pół potrzebne 15 połówek
Instructions
Masa serowa
- Składniki na masę serową umieścić w naczyniu i dokładnie rozetrzeć grzbietem dużej łyżki, do połączenia i gładkości. Odstawić.
Na ciasto
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło rozpuścić w małym rondelku, zdjąć z palnika. Dorzucić posiekaną białą czekoladę (225 g), odstawić na 2 minuty. Następnie dobrze wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.
- Do sosu dodać jajka, cukier, sól, ekstrakt z wanilii i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Do masy czekoladowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać rózgą do połączenia składników. Pod koniec dodać migdały i posiekaną białą czekoaldę. Wymieszać.
- Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 23 x 33 cm, równo rozprowadzić szpatułką. Na wierzch wyłożyć w dużych kleksach masę serową i lekko, wymieszać łyżką z ciastem blondie. W rzędach poukładać połówki sliwek, rozcięciem do góry. Piec w temperaturze 180ºC, bez termoobiegu) około 45 min . Sprawdzić patyczkiem – ciasto jest gotowe kiedy patyczek jest wilgotny, ale nie ma na nim śladów surowego ciasta; sprawdzamy blondie, nie masę serową. Wyjąć, wystudzić i pokroić na kwadraty.





Podrzucam też przepis na sernik na zimno ze śliwkową żelką https://kroolinaria.pl/sernik-na-zimno-ze-sliwkowa-zelka-2/