Na salony wjechał pełną gębą, Pan Sernik. Na salony bo widać, że zadbany, prezencję ma, obycie również. Ą, Ę, szmeges, teges…kultura i wdzięk. Pan arystokrata psia mać, bo ma bogate wnętrze i wymuskany wygląd jak z obrazka. Nawet Króliś doświadczalny się zawstydził przy serniku, że on taki nieuczesany, a takie rarytasy przyszło mu jeść. I rączka była mu zadrżała jak dziabał sernik widelcem, bo to wyższa półka i żal tego jeść bo takie ładne. Czekoladowy spodzik, prawdaż… jest. Śliwkowa żelka jest. I aksamitny biały serniczek jest. Znaczy wróć… serniczka nie ma, bo go już ten obżartuch Królisiowy jedna dziurką od nosa wciągnął. Szybko poszło tym razem, bo dobre Konefko straszebnie było i nie mogłem się opanować. Że też ja muszę się opanować, żeby nie zdzielić Królisiowej kreatury. No nie było szans nawet się podelektować artystokracją, bo plebs mi wyżarł wszystko co do okruszka.
Sernik na zimno ze śliwkową żelką
Ingredients
Na czekoladowe ciasto
- 100 g czekolady gorzkiej min. 70%
- 1 szklanka wrzątku
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej ok. 320 g
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 duże jaja
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron ok. 120 g
- 1 szklanka cukru
Na śliwkową żelkę
- 8 większych śliwek przekrojonych na pół bez pestek
- 3 łyżki cukru jeśli po spróbowaniu uważacie, że jest za mało słodkie, dodajcie więcej cukru według własnego uznania
- 6 listków żelatyny lub ok 8 łyżeczek żelatyny w proszku zanim użyjecie żelatyny sprawdźcie instrukcje na opakowaniu
Na masę sernikową
- 750 g mielonego twarogu lub serka typu philadelphia
- 300 ml śmietany kremówki
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 i 1/2 cytryny sok
- 8 listków żelatyny
Instructions
Na czekoladowe ciasto
- Czekoladę połamać, przełożyć do dużej miski i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 2 minuty a następnie dobrze wymieszać łyżką. Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
- Do miski z rozmieszaną czekoladą wlać olej, oraz jogurt naturalny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką. Następnie dodać jaja i ponownie wymieszać do połączenia składników. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie mąka. Ciasto przelać do tortownicy o szerokości 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 min lub do suchego patyczka
- Z wystudzonego ciasta ściąć wierzch, tak żeby otrzymać płaski blat ciast. Na czekoladowym cieście ułożyć rant od tortownicy o szerokości 21 cm
Na śliwkową żelkę
- W rondelku umieścić śliwki i cukier. Gotować do momentu aż śliwki będą miękkie, zaczną się rozpadać i puszczać sok. Ciepłe śliwki wrzucić do blendera i zmiksować na puree.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do ciepłego, śliwkowego puree dodać żelatynę. Wymieszać. Odlać 1 szkl żeby wykończyć potem ciasto
- Resztę śliwkowej żelki wylać powoli na czekoladowe ciasto. 21 cm rant tortownicy ma zabezpieczyć żelkę przed rozlaniem się na całą powierzchnię ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia.
- Przed wylaniem masy sernikowem nożem przejechać wokół żelki, żeby rant tortownicy ładnie odszedł
Na masę sernikową
- Ser powinien być w temperaturze pokojowej
- W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier, ubić. Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć. Do ubitej śmietany dodać ser, wymieszać na wolnych obrotach miksera i dodać żelatynę. Dobrze połączyć i wylać na śliwkową żelkę. Wstawić do lodówki i odstawić do stężenia. Na wierzch masy serowej wylać szklankę wcześniej odłożonej żelki. Jeśli stężała rozpuścić przed wylaniem w kąpieli wodnej.
KROK PO KROKU