Króliś (doświadczalny) poleca: sernik ze śliwkami
Nie wygląda, ale smakuje. No wyglądowo to on nie zachwyca i trza się było nieźle nakombinować, żeby temu zdjęcie zrobić, bo się kruszył i próbował na siłę udowodnić, że nie da się ukroić żadnego przyzwoitego kawałka.
Cudem jakimś się udało pokroić, ale co się trzeba było nagimnastykować, to tylko biedna Konefka wie. Smakowo za to jeden z lepszych jakie Konefka jadła. W ogóle Konefka to maniak sernikowy, ale od tego ciężko się było oderwać.
Prawie Królisiowi (doświadczalnemu) by nie starczyło, bo Konefka latała jak pies z pęcherzem po kolejny kawałek. Pamiętacie tego mema, gdzie było, że już nic nie wcisnę…no chyba że jeszcze jeden kawałek serniczka. Z tym jej podobnie. Podstępna bestia.
Łatwy w przygotowaniu sernik na imbirowych ciasteczkach ze śliwkami poleca się do popołudniowej kawy
Sernik ze śliwkami
Składniki
Na spód
- 250 g imbirowych herbatników
- 80 g roztopionego masła
Na sernik
- 750 g sera twarogowego mielonego
- 5 jaj
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki budyniu w proszku
- dodatkowo
- 450 g śliwek
Instrukcje
Na spód
- Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera – ciastka umieścić w mocnym woreczku i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich dokładnego pokruszenia, na końcu połączyć z roztopionym masłem.
- Formę o wymiarach 24 cm/34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175°C przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
Na sernik
- Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Śliwki przekroić na pół.
- Białka oddzielić od żółtek. Wszystkie składniki na masę serową (poza białkami) umieścić w misie miksera i zmiksować, do połączenia. Osobno ubić białka, do połączenia i lekkiej puszystości (nie na sztywno!). Białka dodać do naczynia i wymieszać delikatnie z masą serową. Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód (może być ciepły), wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki, rozcięciem ku górze.
- Piec w temperaturze 160°C przez około 60 minut lub do momentu wypieczenia. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Podrzucam przepis na czekoladowe ciasto z musem śliwkowym https://kroolinaria.pl/ciasto-czekoladowe-z-musem-sliwkowym/