Szukaj
Close this search box.

Ciasto czekoladowe z musem śliwkowym

Króliś (doświadczalny) poleca ciasto z musem śliwkowym 

„Wyjechali na wakacje wszyscy nasi podopieczni
Gdy nie ma dzieci w domu – to jesteśmy niegrzeczni” Kult

Nie na wakacje, a na jeden dzień, nie podopieczni a jeden Króliś (doświadczalny) ale …kto zna Królisia, to wie, ze jeden dzień spokoju, to jak wygrana w totka. Tym bardziej, że Króliś ze swoim ADHD spokojnie potrafi zamęczyć bardziej niż kilku podopiecznych

Wyjechali…pomachane, na pokaz wydmuchany nos w chusteczkę i można odtańczyć taniec radości. Możemy więc być, jak w piosence niegrzeczni, a znaczy to tyle, że biegiem lecimy do kuchni i robimy coś słodkiego, co jeszcze bardziej poprawi nam humor

W roli słodkiego czekoladowe ciasto z puszystym kremem z dodatkiem białej czekolady i kwaskowym musem śliwkowym, ale podanym w dość nietypowy sposób. Mus w postaci kulek. Takie kulki można zrobić za pomocą specjalnych foremek (zdj na blogu)

Alez oczywiscie ze mozna mus śliwkowy wylać bezpośrednio na krem, ale przeciez jak sie jest Konefka, to trzeba troche przykombinować. Ciasto smaczne i efektownie wygląda. Zjedzcie jak najwięcej przed powrotem podopiecznych, żeby Wam wszystkiego nie wyżarli

Ciasto czekoladowe z musem śliwkowym

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na ciasto czekoladowe:

  • 130 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125 ml pół szklanki maślanki lub kefiru
  • 125 ml pół szklanki zaparzonej kawy
  • 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 180 g jasnego brązowego cukru

Na krem z białą czekoladą

  • 150 g białej czekolady
  • 125 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki min. 36%

Na śliwkowy mus

  • 800 g śliwek węgierek świeżych
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy małej pomarańczy
  • 150 g cukru lub mniej w zależności od słodkości śliwek
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% schłodzonej
  • 11 listków żelatyny

Na śliwkową żelkę

  • 300 ml śliwkowego puree
  • 3 listki żelatyny

Instrukcje
 

Na ciasto czekoladowe

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • W naczyniu lekko roztrzepać rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników (nie ubijać!): maślankę, kawę, olej, jajko, wanilię, cukier. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej
  • Do tortownicy o średnicy 25 cm przelać ciasto. Ciasto będzie dość rzadkie.
  • Piec w temperaturze 160ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Na krem z białą czekoladą

  • Połamaną białą czekoladę dodać do ciepłej śmietanki. Ważne jest aby nie zagotować śmietany.Mieszając, rozpuścić.
  • Rozpuszczoną czekoladę odstawić do przestygnięcia, później schłodzić, najlepiej w lodówce przez noc. Śmietana z rozpuszczoną czekoladą musi być zimna zanim zaczniemy ją ubijać.
  • Miksturę przelać do miski miksera, dodać mascarpone i ubijać na średnich obrotach.
  • Krem ubijać tylko do momentu aż się ubije. Nie za długo aby nie przebić.

Na śliwkowy mus

  • Śliwki przepołowić, odpestkować. Śliwki umieścić w garnku, dodać cukier i sok z pomarańczy. Zagotować do rozpuszczenia cukru. Jeszcze gorące śliwki zmiksować w blenderze do otrzymania śliwkowego puree.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do ciepłego, śliwkowego puree dodać żelatynę. Wymieszać
  • W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać  wystudzone puree ze śliwek. Delikatne lecz dokładnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej. Warstwę musu śliwkowego wylać do specjalnych foremek, żeby otrzymać kulki i wstawić na całą noc do zamrażarki. (Ja użyłam dwie foremki)

Na śliwkową żelkę

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do ciepłego, śliwkowego puree dodać żelatynę. Wymieszać. Lekko wystudzone wylać na wierzch ciasta. Odstawić do stężenia

Złożenie ciasta

  • Na ciasto czekoladowe wyłożyć krem z białą czekoladą i w krem powciskać śliwkowe kulki. Na wierzch wylać żelkę
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto czekoladowe, śliwki
Ciasto czekoladowe z  musem śliwkowym
Ciasto czekoladowe z  kremem z białej czekolady i musem śliwkowym
Ciasto czekoladowe z  musem  i kremem
Ciasto czekoladowe z kremem z białej czerkolady
zekoladowe z  musem śliwkowym

Foremki

A może przepis na babeczki? https://kroolinaria.pl/babeczki-pistacjowe-friands-z-truskawkami/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube