Króliś (dośwaidczalny) poleca: sernik z z powidłami śliwkowymi i musem piernikowym
🍰Skoro w sklepie już „lecom”: Last Christmas I gave you my heart (WHAM) i All I want for Christmas is You (Mariah Carey) aż do odruchu wymiotnego, chęci rzucenia zakupami i ucieczki ze sklepu. Skoro napadają na Ciebie bałwanki, Mikołaje z czekolady i inne badziewia w ilościach hurtowych a z lodówki wyskakuje czerwononosy Rudolf, znaczy, że za jakiś czas „bendom” Święta.
🍰Przez ten na siłę robiony świąteczny klimat w sklepach, Króliś (doświadczalny) dostał olśnienia ( w wolnym przekładzie, coś mu na „łep” spadło, jak pomysłowemu Dobromirowi w bajce), że on dawno serniczka z musem piernikowym nie jadł, a on był taki dobrutki, bo był na imbirowych ciasteczkach i miał powidła śliwkowe i ten popitaśny musik piernikowy. No rozpusta w najczystszej postaci i on nie „bendzie” czekał do świąt, on chce rozpustę już teraz
🍰Przez chwilę Konefka prawie zeszła na zawał przy tej Królisiowej chęci na rozpustę, bo zaczynała już szukać wymówek czemu rozpusta to może niekoniecznie, i że ja tak nagle głowa zaczęła boleć i że …tu cała litania przeszkód stojących na drodze do rozpusty. Kiedy jednak dotarło do niej, że to o sernikową rozpustę chodzi, w ramach dziękczynienia poleciała w podskokach do kuchni piec sernik. Nieważne, że półtora miesiąca przed świętami, ale radość jest radość a po drugie, Króliś jak się zapcha po pępek, nie będzie miał siły na inne nie kulinarne rozpusty
Sernik z powidłami i musem piernikowym
Ingredients
Spód:
- ⦁ 180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive lub innych ciastek pełnoziarnistych
- ⦁ 45 g masła roztopionego
Na masę serową:
- ⦁ 750 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
- ⦁ 250 ml śmietany kremówki 36%
- ⦁ 2 duże jajka
- ⦁ 2 łyżki proszku budyniowego
- ⦁ 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
Mus pierniczkowy:
- ⦁ 4 listki żelatyny
- ⦁ 50 ml zimnej wody
- ⦁ 375 g mlecznej czekolady
- ⦁ 825 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
- ⦁ 1 5 łyżki likieru bailey’s
- ⦁ 6 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika lub mniej. Próbować masę podczas dodawania przyprawy
- ⦁ pół łyżeczki zmielonego imbiru
- ⦁ pół łyżeczki zmielonego cynamonu
- ⦁ 250 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
- ⦁ 2- 3 pokruszone pierniczki
Instructions
Na spód:
- Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
- Do tortownicy o średnicy 24 cm wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Na sernik:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia, nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
- Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
- Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut, najlepiej bez termobiegu. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć, całkowicie wystudzić.
Przełożenie:
- 1/2 słoiczka gęstych powideł śliwkowych (1 słoiczek o wadze ok. 290 g)
- Wystudzony sernik posmarować z wierzchu powidłami śliwkowymi.
Na mus
- Mleczną czekoladę posiekać i umieścić w misce.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie w innej miseczce na około 5-7 minut następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- 275 ml śmietany kremówki podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Następnie od razu zalać posiekaną wcześniej mleczną czekoladę, mieszając od czasu do czasu, by czekolada się roztopiła. Dodać likier, przyprawę korzenną (do smaku ), cynamon, imbir i wymieszać. Wystudzić do temperatury pokojowej.
- W misie miksera ubić pozostałą zimną kremówkę (550 ml). Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać. Skosztować mus i w razie konieczności dodać więcej przyprawy korzennej do piernika.
- Gotowy mus przełożyć na sernik i wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Ponadto:
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką i wyciskać kleksy bitej śmietany. Całość oprószyć pokruszonymi pierniczkami.
źródło inspiracji
Sernik z musem pierniczkowym