Kluski ziemniaczane ze śliwkami

Króliś (doświadczalny) poleca: kluski ziemniaczane ze śliwkami

Jedliście kiedyś pewnie kluski ziemniaczane ze śliwkami, ale założę się, że śliwki były w środku i nazywały się knedle. A kto jadł osobno? łapka w górę.
W taki sposób, że kluski były osobno, a obok podduszone na maśle śliwki z dodatkiem soku pomarańczowego, to Konefka też jadła pierwszy raz.
Jakoś tak się stało, że Konefka nagotowała „klusków” jak „gupia” no i trzeba to było zjeść. Kilka porcji było z gulaszem , kilka porcji podsmażonych na boczku, a kluski jakoś dziwnie się nie kończyły.
Ponieważ zostały też Konefce jakieś śliwki po robieniu ciasta, powstał pomysł by trochę przykombinować i połączyć obie rzeczy. No i Konefka Wam powie, że wyszło smacznie. Takie niby knedle, ale śliwka na wierzchu. Do tego trochę cukru, kwaśna śmietana i nic się nie zmarnowało.
Największy krytyk kulinarny w chałupie (czytaj króliś doświadczalny) też sie pochlebnie wyraził. Kluski w kształcie śląskich, choć był mx mąki pszennej i ziemniaczanej.
Jak macie  w domu czasem jakieś pozostałości po obiadach, zanim wywalicie, uruchomcie wyobraźnie, co można by z tego zrobić. 

Kluski ziemniaczane ze śliwkami

Prep Time 30 mins
Cook Time 15 mins
Servings 4

Ingredients
  

Na kluski

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • pół płaskiej łyżeczki soli

Na śliwki

  • 8 dojrzałych śliwek pokrojonych w ćwiartki
  • 2 łyżki masła
  • cukier opcjonalnie
  • 1 pomarańcza sok

dodatkowo

  • kwaśna śmietana
  • liofilizowana malina

Instructions
 

Na kluski

  • Zmielone, przeciśnięte przez praskę ziemniaki umieść w szerszej misce i uklepać. Nożem zaznaczyć w miarę równy krzyżyk na masie. Wyjąć na chwilę jedną czwartą porcji zmielonych ziemniaków i na ich miejsce wsypać  skrobię ziemniaczaną i mąkę pszenną. Mąki powinny całkowicie wypełnić lukę po ziemniakach. Czwartą część ziemniaków ponownie umieść w misce. Dodać olej. Całość bardzo dokładnie wymieszać np. dłońmi. Masa powinna być plastyczna
  • W dużym garnku zacząć gotować wodę. Do gotującej się wody dodać sól. Ciasto podzielić na cztery części, z każdej uformować wałek. Pociąć na kawałki podobnej wielkości, pozwoli to potem formować kluski o podobnej wadze.
  • Kluski śląskie formować w dłoniach. Uformować  kulkę, lekko spłaszczyć i zrobić w środku wgłębienie palcem.Kluski gotować w kilku seriach, wrzucajac porcję na gotująca się wodę. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, odczekać jeszcze około trzy minuty. Wyłowić wszystkie kluski i umieść na szerokim talerzu

Na śliwki

  • Na roztopione masło wrzucić śliwki, dodać cukier. Po dwóch minutach dodać sok z pomarańczy i dusić do momentu aż śliwki puszczą sok
  • Kluski podawać z kleksem śmietany, śliwkami z patelni i liofilizowaną maliną
Kluski ziemniaczane ze śliwkami
Kluski ziemniaczane na słodko
Kluski ziemniaczane ze śmietaną
Kluski ziemniaczane

A może macie ochotę na kluski leniwe na wędzonym twarogu? https://kroolinaria.pl/przepis-na-kluski-leniwe-na-wedzonym-twarogu/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube