Sernik z kozim serem i owocami leśnymi

Po raz kolejny sernik no bo ja przecież kocham serniki. Tym razem trochę w innej dla mnie odsłonie, bo z kozim serem. Początkowo miałam trochę obawy ,ze smak koziego sera zdominuje cały sernik . Nic bardziej mylnego. Jest naprawdę smacznie a owoce leśne i tymianek świetnie dopełniają całości.

Sernik z kozim serem

Ingredients
  

Na spod

  • 150 g mąka pszenna
  • 80 g brązowy cukier
  • 100 g masło w temperaturze pokojowej
  • 50 gram płatków owsianych

Na masę serowa

  • 600 ml smietana 36 %
  • 375 g ser kozi
  • 4 listki żelatyny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • Sok z jednej cytryny

Na owoce

  • Mrożone owoce leśne 500 gram
  • Cukier do smaku nie pisze ile bo najlepiej wsypywać po łyżce i samemu decydować na ile słodkie sie lubi
  • ¾ galaretki owoce leśne suchej
  • 200 gram jeżyn do dekoracji
  • Kilka gałązek świeżego tymianku

Instructions
 

Na spod

  • Umieścić mąkę i cukier w dużej misce i dobrze wymieszać. Partiami dodawać masło , rozcierając miedzy palcami z cukrem i maka do powstania kruszonki . Wmieszać płatki owsiane .Tortownice wielkości 24 cm  wysypać równomiernie kruszonka i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15 min

Na masę serowa

  • Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem . Połączyć z miękkim kozim serem i sokiem z cytryny .Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Lekko schłodzoną żelatynę połączyć z masa serowa i wylać na kruszonkę

Na owoce

  • Mrożone owoce   i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia .Dodać galaretkę  w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia .Tężejącą galaretkę z owocami wylać na masę serowa . Udekorować jeżynami i tymiankiem.

 

P1018710.JPG

P1018733.JPG

P1018703.JPG

P1018748.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube