Po raz kolejny sernik no bo ja przecież kocham serniki. Tym razem trochę w innej dla mnie odsłonie, bo z kozim serem. Początkowo miałam trochę obawy ,ze smak koziego sera zdominuje cały sernik . Nic bardziej mylnego. Jest naprawdę smacznie a owoce leśne i tymianek świetnie dopełniają całości.
Sernik z kozim serem
Ingredients
Na spod
- 150 g mąka pszenna
- 80 g brązowy cukier
- 100 g masło w temperaturze pokojowej
- 50 gram płatków owsianych
Na masę serowa
- 600 ml smietana 36 %
- 375 g ser kozi
- 4 listki żelatyny
- ½ szklanki cukru pudru
- Sok z jednej cytryny
Na owoce
- Mrożone owoce leśne 500 gram
- Cukier do smaku nie pisze ile bo najlepiej wsypywać po łyżce i samemu decydować na ile słodkie sie lubi
- ¾ galaretki owoce leśne suchej
- 200 gram jeżyn do dekoracji
- Kilka gałązek świeżego tymianku
Instructions
Na spod
- Umieścić mąkę i cukier w dużej misce i dobrze wymieszać. Partiami dodawać masło , rozcierając miedzy palcami z cukrem i maka do powstania kruszonki . Wmieszać płatki owsiane .Tortownice wielkości 24 cm wysypać równomiernie kruszonka i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15 min
Na masę serowa
- Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem . Połączyć z miękkim kozim serem i sokiem z cytryny .Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Lekko schłodzoną żelatynę połączyć z masa serowa i wylać na kruszonkę
Na owoce
- Mrożone owoce i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia .Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia .Tężejącą galaretkę z owocami wylać na masę serowa . Udekorować jeżynami i tymiankiem.