No i znowu mamy sernik. 🙂 Ale chyba nie jesteście zaskoczeni ? Sernik będzie się często na moim blogu pojawiał. A już zwłaszcza sernik na zimno, bo to mój ulubiony. Tym razem sernik z dodatkiem awokado. Awokado jest teraz stałym gościem menu. Lecąc do Polski wpadła mi w ręce gazeta z pomysłami na awokado. Oczywiście przemówiło zdjęcie, na którym był właśnie sernik awokado. Ja zmodyfikowałam pod siebie masę sernikową. Tutaj spód i boki ciasta z ziaren słonecznika i orzechów pekan i migdałów. I jak lubię ziarna to w tym serniku mi jakoś to połączenie nie podeszło. Może dlatego, że ziarna i orzechy były wcześniej były moczone ? I ta masa była dla mnie zbyt wilgotna i zdominowała smak sernika . Może gdybym orzechy i ziarna zmieliła , połączyła z miodem i zapiekła byłoby lepiej ? Spód ciasta do poprawki, ale może to kwestia smaku ? Sam sernik-bajka. I już wiem, że za tydzień też będzie sernik z awokado, ale w innej odsłonie. Już mam na niego pewien pomysł.
Sernik z awokado
Składniki
Składniki na spód
- 1 szklanka ziaren słonecznika wcześniej 2 godziny namoczonych w wodzie i odsączonych
- 1 szklanka orzechów pekan i migdałów wcześniej 2 godziny namoczonych w wodzie i odsączonych
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1/3 kubka miodu
- Sól do smaku
Składniki na masę awokado:
- 3 duże awokado
- 750 gram sera typu riccota mascarpone czy innego białego, kremowego sera
- 2 galaretki agrestowe
- 1/4 kubka soku z limonek
- 100 gram cukru może być xylitol czyli cukier brzozowy jeśli ktoś posiada
Składniki na białą masę sernikową:
- 500 g sera typu ricotta
- 100 g cukru
- Sok z 1 limonki
- 4 listki żelatyny
Instrukcje
Na spód:
- W blenderze umieścić ziarna słonecznika ,orzechy i mąkę kokosową. Rozdrobnić ale nie na gładką masę. Pozostawić wyczuwalne ziarna. Dodać miód i wymieszać składniki. Wyłożyć spód i brzegi 24 centymetrowej tortownicy
Na masę awokado
- 2 agrestowe galaretki rozpuścić w 350 ml przegotowanej, gorącej wody. Obrane i pozbawione pestki awokado umieścić w misce . Dodać ser, cukier i sok z limonek. Zmiksować na gładką masę. Dodać tężejącą galaretkę i wylać do tortownicy. Wstawić do lodówki do stężenia.
Na białą masę sernikową
- Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem. Wycisnąć sok z limonki, dodać do masy.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na masę awokado.