Szukaj
Close this search box.

Sernik z awokado

No i znowu mamy sernik. 🙂 Ale chyba nie jesteście zaskoczeni ? Sernik będzie się często na moim blogu pojawiał. A już zwłaszcza sernik na zimno, bo to mój ulubiony. Tym razem sernik z dodatkiem awokado. Awokado jest teraz stałym gościem menu. Lecąc do Polski wpadła mi w ręce gazeta z pomysłami na awokado. Oczywiście przemówiło zdjęcie, na którym był właśnie sernik awokado. Ja zmodyfikowałam pod siebie masę sernikową. Tutaj spód i boki ciasta z ziaren słonecznika i orzechów pekan i migdałów. I jak lubię ziarna to w tym serniku mi jakoś to połączenie nie podeszło. Może dlatego, że ziarna i orzechy były wcześniej były moczone ? I ta masa była dla mnie zbyt wilgotna i zdominowała smak sernika . Może gdybym orzechy i ziarna zmieliła , połączyła z miodem i zapiekła byłoby lepiej ? Spód ciasta do poprawki, ale może to kwestia smaku ? Sam sernik-bajka. I już wiem, że za tydzień też będzie sernik z awokado, ale w innej odsłonie. Już mam na niego pewien pomysł.

Sernik z awokado

Składniki
  

Składniki na spód

  • 1 szklanka ziaren słonecznika wcześniej 2 godziny namoczonych w wodzie i odsączonych
  • 1 szklanka orzechów pekan i migdałów wcześniej 2 godziny namoczonych w wodzie i odsączonych
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1/3 kubka miodu
  • Sól do smaku

Składniki na masę awokado:

  • 3 duże awokado
  • 750 gram sera typu riccota mascarpone czy innego białego, kremowego sera
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1/4 kubka soku z limonek
  • 100 gram cukru może być xylitol czyli cukier brzozowy jeśli ktoś posiada

Składniki na białą masę sernikową:

  • 500 g sera typu ricotta
  • 100 g cukru
  • Sok z 1 limonki
  • 4 listki żelatyny

Instrukcje
 

Na spód:

  • W blenderze umieścić ziarna słonecznika ,orzechy i mąkę kokosową. Rozdrobnić ale nie na gładką masę. Pozostawić wyczuwalne ziarna. Dodać miód i wymieszać składniki. Wyłożyć spód i brzegi 24 centymetrowej tortownicy

Na masę awokado

  • 2 agrestowe galaretki rozpuścić w 350 ml przegotowanej, gorącej wody. Obrane i pozbawione pestki awokado umieścić w misce . Dodać ser, cukier i sok z limonek. Zmiksować na gładką masę. Dodać tężejącą galaretkę i wylać do tortownicy. Wstawić do lodówki do stężenia.

Na białą masę sernikową

  • Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem.  Wycisnąć sok z limonki, dodać do masy.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na masę awokado.

 

P1013763.JPG

P1013787.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube