Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki. Sernik to mój ulubiony deser, a już tym bardziej sernik na zimno w porze letniej, kiedy jest ciepło. Chcąc dogodzić swoim kubkom smakowym zrobiłam delikatny i kremowy sernik na zimno, na ciasteczkowym spodzie. Na spód użyłam herbatników kakaowych. Sernik połączyłam z kwaskowym musem z czarnej porzeczki. Idealny deser na ciepłe dni.
Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki
Czas przygotowania 45 minuty minut
6 godziny godzin
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
Na ciasteczkowy spód
- 70 g masła roztopionego
- 210 g kakaowych herbatników
Na masę serową
- 1000 g białego sera zmielonego
- 1/2 szkl cukru
- 1 cytryna sok
- 8 listków żelatyny
Na mus z czarnej porzeczki
- 1 słoik kompotu z czarnej porzeczki 900 ml zblendowanego na gładkie puree
- 600 ml smietany 36 %
- 1/2 szkl cukru w razie konieczności dodać więcej
- 15 listków żelatyny
Instrukcje
Na ciasteczkowy spód
- Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową.Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.
Na sernik na zimno
- Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem. Wycisnąć sok z cytryny, dodać do masy
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Mase serowa wylać do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawic do lodówki do stężenia.
- Po stężeniu sernik na zimno umieścic na herbatnikowym spodzie, na samym środku.
Na mus porzeczkowy
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Puree z czarnej porzeczki podgrzac w rondelku, zdjąć z palnika. Do ciepłego puree dodac rozpuszczoną żelatynę
- Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Porzekowym musem zalać dokładnie sernik na zimno i wstawić do stężenia.
Słowo kluczowe królik na słodko, musy, sernik na zimno