Króliś (doświadczalny) poleca: sernik na zimno z białą czekoladą i żurawinowym musem
Tak powolutku wchodzimy w grudniowe klimaty. Jak grudniowe klimaty, to musi być żurawina.
Konefka już robiła różne serniki w połączeniu z żurawiną, tym razem oadło na musik żurawinowy.
Sam sernik jest na zimno z dodatkiem białej czekolady i ubitych białek, żeby był bardziej delikatny. Do tego kwaskowy musik z żurawiną, ciasteczkowy spód i możecie śpiewać jak kiedyś Piasek, prawie do nieba wzięłaś mnie.
Jak już tam będziecie, poproście pana Boga, żeby króliś mniej Konefce marudził, żeby Konefka nie musiała go potraktować któregoś dnia żeliwną patelenką.
Serniczek, koniecznie zróbcie! Jest odlotowy
Sernik na zimno z białą czekoladą i żurawinowym musem
Ingredients
Na ciasteczkowy spód
- 250 g ciastek biscoff lotus
- 80 g masła roztopionego
Na masę sernikową
- 600 g twarogu trzykrotnie mielonego może też być serek typu philadelphia
- 300 ml śmietany kremówki
- 200 g białej czekolady
- 4 białka rozmiar M
- 3/4 szkl drobnego cukru do wypieków
- 16 listków żelatyny lub 26 g żelatyny w proszku
Na żurawinowe puree
- 500 g świeżej lub mrożonej zurawiny
- 5 łyżek cukru
- pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Na żurawinowy mus
- 450 ml żurawinowego puree
- 10 listków żelatyny lub 16.5 g żelatyny w proszku
- 3 białka
- 1/2 szkl cukru
- 300 ml double ubite na sztywno
Instructions
Na ciasteczkowy spód
- Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (25 cm). Mocno uklepać i doc
Na masę sernikową
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- (*żelatyna w proszku-żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić – powinna pozostać płynna.
- Ubić białka z cukrem na sztywną masę.
- W misie miksera umieścić kremówkę i ubić. Do kremówki dodać ser i połączyć razem. Następnie dodać białą czekoladę. Połączyć z masą i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać. Następnie dodać ubite białka. Robić to na raty, do mieszania używając szpatułki. Jak masa się dobrze połączy, wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia.
Na żurawinowe puree
- W małym garnuszku wymieszać żurawinę z cukrem i sokiem z pomarańczy. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i popękania większości owoców. Zagotować i gotować przez 3 – 5 minut. Zdjąć z palnika. Zblendować na gładką masę
Na żurawinowy mus
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- (*żelatyna w proszku-żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
- Potrzebne będzie 450 ml puree
- Jeszcze ciepłe żurawinowe puree połączyć z żelatyną. Wymieszać. Ubić śmietanę kremówkę i połączyć z lekko tężejącym puree.
- W osobnej misce na sztywno ubić białka z cukrem. Ubote białka delikatnie dodawać partiami do żurawiny, mieszać szpatułką do połączenia składników. Mus wylać na masę sernikową i wstawić do lodówki do stężenia
Podrzucam też przepis na Sernik na zimno z kremem pistacjowym – kroolinaria