Króliś (doświadczalny) poleca: sernik na jogurtach greckich z malinami
Kolejny serniczek do kolekcji. Jest moc. Konefka była mega zaskoczona. Serniczek jest bardzo delikatny, puszysty i rozpływa się w ustach. Konefka lubi dość ciężkie serniki, ale ten jest naprawdę smaczny.
Na razie na pierwszym miejscu w sernikowym rankingu był sernik z mlekiem w proszku, ale ten na jogurtach może z nim konkurować. Ten jest na bank mniej pracochłonny i szybko się go robi.
Niestety w królisiowym rankingu ten sernik znalazł się na pierwszym miejscu (Hallelujah, Hallelujah), ma to też niestety swoje wady, bo nie można się do serniczka dopchać.
Najlepiej uziemić czymś królisia, najlepiej śpiewaniem tego Hallelujah, bo Konefka tak fałszuje, i to jest taka broń szerokiego zasięgu, że i królisia unieszkodliwi na dłuższy czas, pozwalając Konefce dorwać się do ciasta

Sernik na jogurtach greckich z malinami
Ingredients
Na spód
- 180 g herbatników lotus
- 60 g masła roztopionego
Na sernik
- 1200 ml jogurtu greckiego
- 2 szkl cukru
- 7 jaj białka i żółtka osobno
- 80 g budyniu w proszku
- 1 szkl oleju
dodatkowo
- 400 g malin
Instructions
Na spód
- Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (26 cm). Mocno uklepać i docisnąć. Wstawić do lodówki.
Na sernik
- Do żółtek dodać szklankę cukru i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać jogurty greckie, olej i wsypać budyń w proszku.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szklanką cukru. Następnie dodać do masy jogurtowej i delikatnie połączyć.
- Kilka łyżek masy wyłożyć na masę ciasteczkową. Następnie dodać maliny. Maliny przykryć pozostałą częścią masy serowej.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 C i piec około 2 godzin. W razie konieczności wierzch piekarnika przykryć folią aluminiową, żeby się nie przypalił (to dopiero wtedy jak się góra zetnie, żeby się nie przykleiła do folii)
- Wystudzić i wstawić przed podaniem do lodówki (najlepiej na noc)




Podrzucam też przepis na Sernik mocno pomarańczowy – kroolinaria