Króliś (doświadczalny) poleca: sernik mocno pomarańczowy
Nie tylko Króliś poleca, Konefka podpisuje się pod tym smakiem wszystkimi kończynami.
Sernik powstał dzięki zmiksowaniu sera, orange curd i gotowanych pomarańczy ze skórką. Pomarańcze były potem zblendowane i przetarte przez sitko. Sernik tym razem na zimno.
Dzięki temu zabiegowi sernik jest mega pomarańczowy i ma lekką nutkę goryczki, która tu akurat fajnie smakuje. Coś jak marmolada pomarańczowa. Ma też piękny kolor bez wspomagania.
Niestety zbyt szybko się ulatnia w królikowej paszczy i trzeba bacznie obserwować, żeby zbyt szybko nie wyparował. Jeden z fajniejszych serników jakie Konefka ostatnio machnęła.
Sernik mocno pomarańczowy
Ingredients
Na spód
- 320 g herbatników kakaowych ja użyłam ciastek korzennych lotus
- 80 g masła
Na masę serową
- 1 kg pomarańczy ze skórką
- 1 szklanka cukru
- 750 g mielonego twarogu
- 1 słoik orange curd ok 320 g
- 14 listków żelatyny lub 22 gramów żelatyny w proszku
Na wierzch
- 1/2 słoika orange curd ok 160 g
Instructions
Na spód
- Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (26 cm). Mocno uklepać i docisnąć. Wstawić do lodówki.
Na masę serową
- Pomarańcze sparzyć i pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w garnku i wsypać cukier. Gotować aż pomarańczę (skórka) zmiękną. Wystudzić i zblendować. Przepuścić przez sitko.
- * żelatyna w listkach-potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Dodać do lekko ciepłego pomarańczowego puree. Wymieszać
- *żelatyna w proszku-żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Dodać do lekko ciepłego pomarańczowego puree. Wymieszać
- W misie miksera umieścić ser, dodać orange curd i zmiksować. Następnie dodać pomarańczowe puree z żelatyną. Zmiksować i wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki, do stężenia
Na wierzch
- Orange curd w słoiczku wstawić do miski z gorącą wodą. Jak będzie miało bardziej płynną konsystencję i wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki do stężenia
Podrzucam też przepis na sernik pina colada https://kroolinaria.pl/pina-colada-sernik-na-zimno/