Króliś (doświadczalny) poleca: PIÑA COLADA SERNIK NA ZIMNO
Króliś pewnie poleca, zamroczony rumem, którym nasączone były biszkopty użyte na spód serniczka. A może tym użytym w masie sernikowej. Nieważne…ważne, ze poleca, co w przypadku królisia nie jest tak oczywiste.
Ta góra serniczka, to zmiksowany ananas z żelatyną. Kolor w ciul pomarańczowy wyszedł, bo Konefka chciała trochę podrasować kolor barwnikiem. Oryginalny był trochę dupa blada, ale że Konefce się rączki trzęsły (pewnie po tym rumie) to jakoś tak jej się ciut za dużo dodało. Upsik
Serniczek lekki i pychotkowy, nic tylko zajadać
PIÑA COLADA SERNIK NA ZIMNO
Prep Time 1 hour hr
6 hours hrs
Total Time 7 hours hrs
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Na spód
- ok. 70 g biszkoptów np. Lady Fingers
- sok z ananasa
- kilka łyżek rumu
Na masę sernikową
- 400 ml mleka kokosowego
- 12 listków żelatyny lub 19.5 g żelatyny w proszku
- 1 kg twarogu sernikowego
- sok z 1 limonki
- 4 łyżki likieru kokosowego lub rumu kokosowego Malibu
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 puszka ananasa w kawałkach sok wykorzystany na spód
Wierzch
- 1 puszka ananasa
- 4 listki żelatyny lub 6 g żelatyny w proszku
Instructions
Na spód
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Biszkopty nasączyć rumem i sokiem ananasowy
Na masę sernikową
- Połowę mleka kokosowego dobrze podgrzać w rondelku. Odstawić z ognia, wsypać żelatynę w proszku i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. (w przypadku żelatyny w listkach, potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Dodać do ciepłego mleka kokosowego). Pozostałe mleko kokosowe schłodzić w zamrażarce.
- Do mleka z żelatyną dodać 2 łyżki twarogu i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie dodawać już większe porcje twarogu i miksować do połączenia się składników. W międzyczasie dodać też sok z limonki i likier oraz rozdrobnionego ananasa.
- W oddzielnej misce ubić schłodzone mleko kokosowe z dodatkiem cukru pudru. Dodać do masy serowej i wymieszać.Masę wyłożyć łyżką na biszkopty. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Na wierzch
- Ananasa z sokiem zmiksować w blenderze. Dobrze podgrzać. Wsypać żelatynę w proszku, wymieszać i wylać na ściętą masę serową.
- (w przypadku żelatyny w listkach, potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Dodać do ciepłego mleka kokosowego).
Keyword ananas, biszkopty, rum, sernik, sernik na zimno
Inspiracja zaczerpnięta z linku Sernik na zimno Piña Colada | Kwestia Smaku