Czy ja już wspominałam , że ja serniki to o każdej porze i pod każdą postacią mogę jeść ? W tym serniku podoba mi się , że jego kremowy, delikatny kokosowy smak jest przełamany kwaskową żurawiną . Na pewno upiekę ten sernik w te święta .
Sernik kokosowy z żurawiną
Składniki
Spód:
- 2 białka jajek
- 2 łyżki cukru
- 120 g wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 łyżki mąki
Masa serowa:
- 500 g ricotty
- 500 g mascarpone
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 puszka mleka kokosowego ok 400 gram
Żurawina:
- 300 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- 4 łyżki cukru
Instrukcje
Spód
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier łyżka po łyżce i ubijać jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Dodać wiórki kokosowe i mąkę, wymieszać i wyłożyć na spód formy, rozprowadzić po całej powierzchni i delikatnie wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut.
Masa serowa
- Do miski włożyć ricottę i mascarpone, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując do połączenia się składników.Dodać mleko kokosowe i i zmiksować na jednolitą masę
- Masę serową wylać na spód , wyrównać powierzchnię . Żurawinę wsypać do miski razem z cukrem .Wymieszać do obtoczenia się owoców w cukrze . Obtoczoną w cukrze żurawinę wyłożyć na masę serową . Wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 70 min