Sernik baskijski lotus biscoff

Króliś (doświadczalny) poleca: sernik baskijski lotus biscoff

No wiem, wiem, kolejny serniczek, ale kiedy one takie dobre, no. I ładne też „som” przecież, no to jak ich nie piec, Konefka się pyta.
Króliś, to już na Konefkę zewzrokiem mordery patrzy, czyli w zasadzie dzień jak codzień, więc w zasadzie Konefka może tymi serniczkami napierdzielać co tydzień, bo Królisia i tak ciężko zadowolić. Takim sposobem chociaż Konefka będzie w krainie serniczkowego szczęścia
Sernik mega kremowy, na ciasteczkowym spodzie z polewą z kremu lotus biscoff, idelny na ta pizgawkę za konefkowym oknem, gdzie deszcz, śnieg i latające krowy przez huragany.
Można sobie z takim serniczkiem przy kubku kawy usiąść pod kocykiem i mieć wywalone na pogodowe kataklizmy i fochy królisia

Sernik baskijski lotus biscoff

Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 15 minutes
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

  • Na ciasteczkowy spód

180 g ciasteczek lotus biscoff

  • 50 g masła roztopionego

Na sernik

  • 900 g serka kremowego typu philadelphia
  • 200 drobnego cukru do wypieków
  • 300 g kremu Lotus Biscoff
  • 6 dużych jajek
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • duża szczypta soli

Na polewę

  • 150 g kremu Lotus Biscoff
  • kilka pokruszonych ciasteczek i 2 w całości do dekoracji

Instructions
 

Na ciasteczkowy spód

  • Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (25 cm). Mocno uklepać i docisnąć. Wstawić do lodówki i schłodzić przez pół godziny w lodówce

Na sernik

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Formę tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia w następujący sposób: formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia
  • W misie miksera umieścić serek i cukier. Dodać krem Lotus Biscoff i utrzeć do dokładnego połączenia się składników i do roztarcia cukru. Dodać jajka w całości i sól. Następnie masę utrzeć do otrzymania gładkiej masy serowej. Teraz dodać śmietankę kremówkę i zmiksować, do połączenia. Do masy serowej dodać przesianą mąkę pszenną, dodać przyprawy korzenne i zmiksować do połączenia. Powinna powstać gładka masa serowa. Tak przygotowaną masę serową wylać do przygotowanej tortownicy.
  • Sernik baskijski Lotus Biscoff piec w temperaturze 200ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 55 – 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić. Powierzchnia sernika (lub tylko jej boki) powinny być mocno brązowe a środek gorącego sernika po poruszeniu foremką powinien się trząść. Sernik bardzo wyrośnie, a potem lekko opadnie

Na polewę

  • Krem ciasteczkowy lekko podgrzać (np. w garnuszku lub w mikrofali) by uzyskać płynną konsystencję, wymieszać i lekko przestudzić. Wylać na sernik . Ozdobić pokruszonymi i całymi ciastkami. Schłodzić w lodówce.
Keyword baskijski sernik, krem biscoff lotus, sernik
sernik

sernik baskijski

sernik z kremem biscoff

sernik lotus

sernik z kremem korzennym

Podrzucam też przepis na Puchatkowe, kakaowe muffinki z musem czekoladowym – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube