Króliś (doświadczalny) poleca: sernik baskijski lotus biscoff
No wiem, wiem, kolejny serniczek, ale kiedy one takie dobre, no. I ładne też „som” przecież, no to jak ich nie piec, Konefka się pyta.
Króliś, to już na Konefkę zewzrokiem mordery patrzy, czyli w zasadzie dzień jak codzień, więc w zasadzie Konefka może tymi serniczkami napierdzielać co tydzień, bo Królisia i tak ciężko zadowolić. Takim sposobem chociaż Konefka będzie w krainie serniczkowego szczęścia
Sernik mega kremowy, na ciasteczkowym spodzie z polewą z kremu lotus biscoff, idelny na ta pizgawkę za konefkowym oknem, gdzie deszcz, śnieg i latające krowy przez huragany.
Można sobie z takim serniczkiem przy kubku kawy usiąść pod kocykiem i mieć wywalone na pogodowe kataklizmy i fochy królisia
Sernik baskijski lotus biscoff
Ingredients
- Na ciasteczkowy spód
180 g ciasteczek lotus biscoff
- 50 g masła roztopionego
Na sernik
- 900 g serka kremowego typu philadelphia
- 200 drobnego cukru do wypieków
- 300 g kremu Lotus Biscoff
- 6 dużych jajek
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- duża szczypta soli
Na polewę
- 150 g kremu Lotus Biscoff
- kilka pokruszonych ciasteczek i 2 w całości do dekoracji
Instructions
Na ciasteczkowy spód
- Ciasteczka zmielić w blenderze na piaskową masę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno oraz boki tortownicy (25 cm). Mocno uklepać i docisnąć. Wstawić do lodówki i schłodzić przez pół godziny w lodówce
Na sernik
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Formę tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia w następujący sposób: formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia
- W misie miksera umieścić serek i cukier. Dodać krem Lotus Biscoff i utrzeć do dokładnego połączenia się składników i do roztarcia cukru. Dodać jajka w całości i sól. Następnie masę utrzeć do otrzymania gładkiej masy serowej. Teraz dodać śmietankę kremówkę i zmiksować, do połączenia. Do masy serowej dodać przesianą mąkę pszenną, dodać przyprawy korzenne i zmiksować do połączenia. Powinna powstać gładka masa serowa. Tak przygotowaną masę serową wylać do przygotowanej tortownicy.
- Sernik baskijski Lotus Biscoff piec w temperaturze 200ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 55 – 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić. Powierzchnia sernika (lub tylko jej boki) powinny być mocno brązowe a środek gorącego sernika po poruszeniu foremką powinien się trząść. Sernik bardzo wyrośnie, a potem lekko opadnie
Na polewę
- Krem ciasteczkowy lekko podgrzać (np. w garnuszku lub w mikrofali) by uzyskać płynną konsystencję, wymieszać i lekko przestudzić. Wylać na sernik . Ozdobić pokruszonymi i całymi ciastkami. Schłodzić w lodówce.
Podrzucam też przepis na Puchatkowe, kakaowe muffinki z musem czekoladowym – kroolinaria