Niedawno robiliśmy serca z białej czekolady z truskawkowym musem. Było smacznie, ale za mną chodził cały czas taki mus INTENSYWNIE OWOCOWY. Taka eksplozja owoców połączona z kremową konsystencją. Zmodyfikowałam trochę przepis i jestem zadowolona z efektu. Jest mega owocowo i kwaskowo dzięki dodatkowi malin a przy tym śmietankowo co jest zasługą śmietany i białej czekolady.
Serca z mlecznej czekolady z malinowym musem
Ingredients
- 300 gram mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 300 g białej czekolady
- 180 ml mleka
- 220 ml śmietany kremówki 30% lub 36% schłodzonej
- 600 gram mrożonych malin będziemy potrzebować ok 200 ml malinowego pure
- 3 łyżki cukru
- 2 galaretki malinowe
Instructions
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej . Gorącą czekoladę wylać do każdej foremki i starać się rozprowadzić równomiernie po brzegach . Wstawić do lodówki do stężenia
- Malinowy mus
- Mrożone maliny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka. 200 ml malinowego pure ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretki w proszku i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się.
- Mleko podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną w kostki białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego; w razie konieczności przetrzeć przez sitko, by nie było grudek.
- Do ciepłego sosu czekoladowego dodać ciepłe malinowe pure z galaretką . Wymieszać . Odstawić do ostudzenia .
- Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące pure połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać.
- Wyciągnąć z lodówki foremki wysmarowane stężałą czekoladą . Do każdej foremki włożyć jedną figę . Zalać musem . Wstawić ponownie do stężenia