Schab dojrzewający własnej roboty. Przepis podpatrzony u koleżanki z bloga kulinarnego. Łatwy do zrobienia, pyszny. Wiadomo co jesz, bo bez użycia żadnej chemii. Najgorsze jest chyba tylko to czekanie aż dojrzeje i będzie go można nareszcie jeść. U mnie podany z chlebem własnego wypieku.
Składniki
Składniki na 1 kg schabu:
- ok. 1/2 szklanki cukru
- ok. 1/2 szklanki soli
Przyprawy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka majeranku
- Do suszenia schabu najlepszy będzie kawałek mięsa bez tłustych przerostów o jednolitej, zwartej strukturze
Instrukcje
1 doba
- Z mięsa usunąć wszystkie kawałki tłuszczu. Umyć w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Następnie umieścić w misce z cukrem i dokładnie je natrzeć. Naczynie przykryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.
2 doba
- Schab opłukać pod wodą z cukru i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Umieścić w misce z solą. Dokładnie natrzeć mięso solą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kolejne 24 godzin.
3 -7 doba
- Opłukać schab z soli i osuszyć. Natrzeć dobrze wymieszanymi przyprawami. Schab umieścić w pończosze. ( Można użyć siatki do wędzenia, jeśli macie). Schab powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni. Po tym czasie wyciągnąć mięso z pończochy i zebrać nadmiar przypraw.