Pulpety z łososia w sosie paprykowym. Delikatne pulpety rybne w aromatycznym sosie z papryki i suszonych pomidorów. Zdrowo, kolrowo i smacznie.
Pulpety z łososia w sosie paprykowym
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Na pulpety
- 500 g płatów z łososia
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/3 szkl płatków owsianych
- ½ szklanki siekanego koperku
- sól i pieprz od smaku
- olej
Na sos paprykowy
- 6 papryk : czerwona pomarańczowa, żółta
- 1/2 cebuli
- 6 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 300 ml słodkiej smietanki do sosów
- olej
Instrukcje
Na pulpety
- Rybę opłukać, wytrzec papierowym ręcznikiem. Zmielic bez skóry bez skóry w maszynce do mielenia mięsa. Następnie zmielić cebulę
- W misce połączyć łososia, jajko, płatki owsiane i cebulę. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym lub białym oraz posiekanym koperkiem. Wyrobic masę rybną. Wstawic do lodówki na 30 minut
- Następnie uformowac pulpeciki i delikatnie obtaczyć w bułce tartej. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem
Na sos paprykowy
- Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski. Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebulę i paprykę.
- Dorzucić suszone pomidory i czosnek.Dodac bulionu Dusić pod przykryciem około 15 minut.Pod koniec dodac smietanke.Doprawic solą i pieprzem
- Całość lekko wystudzić i zblendować.
Słowo kluczowe dania rybne, Królikowe hity, losos, papryka, ryba