Pulpety z łososia w sosie paprykowym

Pulpety z łososia w sosie paprykowym. Delikatne pulpety rybne w aromatycznym sosie z papryki i suszonych pomidorów. Zdrowo, kolrowo i smacznie.

Pulpety z łososia w sosie paprykowym

Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

Na pulpety

  • 500 g płatów z łososia
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl płatków owsianych
  • ½ szklanki siekanego koperku
  • sól i pieprz od smaku
  • olej

Na sos paprykowy

  • 6 papryk : czerwona pomarańczowa, żółta
  • 1/2 cebuli
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 300 ml słodkiej smietanki do sosów
  • olej

Instructions
 

Na pulpety

  • Rybę opłukać, wytrzec papierowym ręcznikiem. Zmielic bez skóry bez skóry w maszynce do mielenia mięsa. Następnie zmielić cebulę
  • W misce połączyć łososia, jajko, płatki owsiane i cebulę. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym lub białym oraz posiekanym koperkiem. Wyrobic masę rybną. Wstawic do lodówki na 30 minut
  • Następnie uformowac pulpeciki i delikatnie obtaczyć w bułce tartej. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem

Na sos paprykowy

  • Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski. Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebulę i paprykę.
  • Dorzucić suszone pomidory i czosnek.Dodac bulionu Dusić pod przykryciem około 15 minut.Pod koniec dodac smietanke.Doprawic solą i pieprzem
  • Całość lekko wystudzić i zblendować.
Keyword dania rybne, Królikowe hity, losos, papryka, ryba
 

 

 

 

 

 

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube