Sałatka z karmelizowaną gruszką i fenkułem. Szybka sałatka z efektem Wow!!! Mamy tu i fenkuł i karmelizowane gruszki. Mamy dwa rodzaje sera ( kozi i pleśniowy ). Mamy…a czego tu nie mamy. Jest tego dużo, jest smacznie i mielismy nawet zachwyt Królisia ( doświadczalnego ) a z tym to bywa ciężko, więc należy się cieszyć. Łaska pańska na pstrym koniu jeździ więc każdy, królisiowy zachwyt jest na wagę złota
Sałatka Z Karmelizowaną Gruszką I Fenkułem
Składniki
Na sałatkę
- bulwa kopru włoskiego [ fenkuła ] pokrojonego w cienkie plastry na mandolinie
- 1 awokado pokrojone w plastry
- 1/2 czerwonej cebili pokrojonej w cienkie plastry
- ser pleśniowy opcjonalnie
Na karmelizowane gruszki
- 2 łyżki masła
- 2 gruszki średnie nie za twarde, ale nie rozpadające się
- 30 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Na krewetki
- 200 g krewetek
- klarowane masło
- sól do smaku
- 2 zabki czosnku przecisnięte przez praskę
Na kulki z koziego sera
- 200 gr roladki koziego sera
- puder z pistacji opcjonalnie
Na dressing
- 1 łyżka musztardy sarepskiej lub francuskiej
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- sól świeżo mielony pieprz
Instrukcje
- Gruszki pokroić na plastry. Nie obierać
- Na dużej patelni rozpuścić masło, wsypać cukier, wlać 1 łyżkę wody i dodac wanilię.
- Podsmażyć owoce, aż lekko zbrązowieją i zmiękną, a następnie przewróć na drugi bok.
Na krewetki
- Oczyscić krewetki. Rozgrzać masło, włożyć owoce morza i czosnek. Smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor.
Na kulki z koziego sera
- Ser podzielic na 7-8 równych części. Zrobić kulki i obtoczyc w pudrze z pistacji ( pistacje mielone w blenderze)
Na dressing
- W miseczce dokładnie wymieszać miód, musztardę i sok z cytryny (lub ocet winny). Dolać oliwę, cały czas mieszając. Jak już składniki się połączą, dodajemy sól i pieprz.
Na sałatkę
- Na płaskim na talerzu ułożyc plastry warzyw, gruszki, dodać krewetki, kulki koziego sera z pistacjach oraz ser pleśniowy i skropić dressingiem