Sałatka z fenkułem i pomarańczą. Taka sałatka dla „koneserów” bo nie każdy przepada za charakterystycznym smakiem kopru włoskiego. Tu jest na bogato. Koper włoski, czerwona cebula, pomarańcz, awokado i do tego przegrzebki z krewetkami. Mamy też kulki sera koziego obtoczonego w pistacjach plus w bonusiku dressing miodowy. Powiem tak… Ja za specjalnym fanem fenkułu nie jestem. Wizualnie sałatka do mnie mówi ale z całej sałatki najbardziej smakowały mi hiszpańskie pomarańcze 🙂 Natomiast królik doświadczalny był zachwycony, zażerał sie jak oszalały i pierwszy raz od dłuższego czasu usłyszałam, ze coś królikowi d urwało…Nie wiem czy się z tego powodu cieszyć…bo mam teraz wybrakowanego królika bez czterech liter…Najważniejsze jednak że królik zadowolony bo coś nareszcie było zjadliwe 😉
Sałatka z fenkułem i pomarańczą
Składniki
Na sałatkę
- bulwa kopru włoskiego [ fenkuła ] pokrojonego w plastry
- 2 pomarańcze bez skórki pokrojone w plastry
- 1 awokado pokrojone w plastry
- 1/2 czerwonej cebili pokrojonej w cienkie plastry
Na przegrzebki i krewetki
- 10 szt przegrzebków
- 200 g krewetek
- klarowane masło
- sól do smaku
- 2 zabki czosnku przecisnięte przez praskę
Na kulki z koziego sera
- 200 gr roladki koziego sera
- puder z pistacji opcjonalnie
Na dressing
- 1 łyżka musztardy sarepskiej lub francuskiej
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- sól świeżo mielony pieprz
Instrukcje
Na przegrzebki i krewetki
- Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Następnie oczyscić krewetki. Rozgrzać masło, włożyć owoce morza i czosnek. Smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor.
- Na kulki z koziego sera
- Ser podzielic na 7-8 równych części. Zrobić kulki i obtoczyc w pudrze z pistacji ( pistacje mielone w blenderze)
Na dressing
- W miseczce dokładnie wymieszać miód, musztardę i sok z cytryny (lub ocet winny). Dolać oliwę, cały czas mieszając. Jak już składniki się połączą, dodajemy sól i pieprz.
Na sałatkę
- Na płaskim na talerzu ułożyc plastrywarzyw, dodać owoce morze, kulki koziego sera z pistacjach i skropic dressingiem