Jakiś czas temu podczas tłustego czwartku, kiedy było wielkie bum na wszelkiej maści pączki, pączusie i oponki, ktoś wrzucił pomysł na wykorzystanie foremek na donuty do stworzenia czegoś zdrowszego. Tak nie wtedy zachwyciły zdjęcia, że postanowiłam, iż wykorzystam te moje foremki na podanie ryżu i wędzonego łososia w formie takich krążków. Nie dość, że smacznie to i obłędnie się prezentują na talerzu.
Ryżowe krążki z wędzonym łososiem i kozim serem
Składniki
- 100 gram dużego kuskusu gotowanego w soku buraczanym z dodatkiem wody
- 100 gram ryżu arborio gotowanego kurkumą
- 250 gram wędzonego łososia
- 100 gram kremowego sera koziego
- opcjonalnie pokruszone pistacje
Instrukcje
- Ryż i kuskus ugotować tak, żeby miały kleistą konsystencję. Odstawić do lekkiego wystudzenia.
- Kozi ser wymieszać z pokruszonymi pistacjami.
- Foremkę na donuty wyłożyć plastrami wędzonego łososia. Następnie wypełnić ryżem lub kuskusem i kozim serem z pistacjami. Wstawić do lodówki na około godzinę.