Ryż pomidorowy z wołowymi pulpecikami. Najwiekszą robotę robi tutaj ten pomidorowy ryż. Jest bardzo smaczny, kremowy i świetnie smakuje z dodatkiem pomidorów, marchewki i dodanej śmietamy na końcu. Można swobodnie jeść jako samodzielne danie. Ja zrobiłam dodatkowo wołowe pulpeciki, bo miałam mięso wołowe domagające się uwgai. Pulpeciki zrobione z dodatkiem marokańskiej pasty tagine, żeby były bardziej wilgotne i pyszne.
Ryż pomidorowy z wołowymi pulpecikami
Składniki
Na pulpeciki
- 1/2 kg mięsa mielonego np. szynka wieprzowa
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- około 1/4 szklanki zimnego bulionu
- 2 łyżki pasty tagine
- mąka do obtoczenia
- do podsmażenia smalec lub masło klarowane lub olej
Na ryż
- 1 szklanka białego ryżu
- 1 kg pomidorów obranych ze skóry i pokrojonych w kostke
- 1/2 szkl passaty pomidorowej
- 1 łyżka pasty tagine niekoniecznie
- 2 marchewki starte na tarce
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- kilka suszonych pomidorów opcja
- 1 łyżka wędzonej papryki opcja
- śmietana
- listki bazylii natki pietruszki
- kilka łyżek oleju
Instrukcje
Na pulpeciki
- Na patelni z gorącym olejem podsmażyć cebulkę.
- Do większej miski włożyć zmielone mięso, podsmażoną cebulę, jajko, sól i pieprz, czosnek, płatki owsiane i pastę tagine. Wszystko dobrze wymieszać.
- W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać na raty bulionu i wyrabiać tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze pulpety. Masa mięsna może wydawać się dość luźna, wtedy kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite.
- Uformować mięsne kulki, obtoczyć w mące i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoty kolor
Na ryż
- Ryż wypłukać na sicie pod bieżącą wodą. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulkę. Następnie dodac marchewkę, przesmażyć razem, żeby marchewka zrobiła sie miekka,
- Do warzyw dodać pomidory, oraz pokrojone w paski pomidory suszone i passate. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem i wędzoną papryką. Gotować razem pod przykryciem na małym gazie przez mniej więcej 10 minut.
- Następnie wrzucić ryż i w razie potrzeby jeszcze 1 szklankę wody. Przykryć i dusić pod przykryciem przez 20 minut. Pod koniec dodac pastę tagine
- Ryż z sosem pomidorowym doprawić pod koniec solą, śmietaną i poszatkowaną zieleniną