Smaczne połączenie dorsza z kiełbasą chorizo w aromatycznym gulaszu z dużą ilością pomidorów i papryki. Wyczuwalny smak wędzonej papryki podkręca smak. Dodatek czerwonego wina wzbogaca smak gulaszu.
Rybny gulasz z chorizo i fasolą
Składniki
- 1 łyżka oliwy
- 120 g pokrojonego w kostkę chorizo
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 100 ml czerwonego wina
- 400 g pomidorów puszki
- 2 łyżki świeżego oregano
- 200 g mix fasoli puszka
- kilka suszonych pomidorów
- 1 papryka czerwona
- kilka pomidorów koktajlowych
- 500 g filetu z dorsza
Opcjonalnie do smaku:
- brązowy cukier
- ostra papryka
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażyć chorizo i cebulę. Następnie przełożyć do większego, żaroodpornego naczynia. Dodać rybę. Na dorsza wylać pomidory z puszki i wino. Dorzucić pomidorki koktajlowe i pokrojona w paski paprykę. Dodać przyprawy i suszone pomidory. Pod koniec dodać odsączony mix fasoli. Przykryć i wstawić do piekarnika na ok 30 min.
- U mnie gulasz podany z ryżem i zieloną fasolą soi.
źródło inspiracji : http://www.housebeautiful.co.uk/lifestyle/recipes/a485/spanish-stew-cod-chickpeas/