Ja już kiedyś wspominałam , że mnie ryby lekko w zęby gryzą . W tym przypadku jednak zajadam się obiadem ze smakiem . Zasługą tego jest duża ilość warzyw . Wszystkie te warzywa dobrze przyprawione i podkręcone kwaskowatymi pomidorami z puszki . Do tego dodatek kaszy pęczak
Ryba po grecku
Składniki
- .
Składniki
- 500 gram marchewki
- 150 g pietruszki
- 100 g selera
- 1 średni por
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soli
- 2 – 3 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- 400 gram pomidorów w puszce
- 800 g filetów dorsza
- olej roślinny do smażenia
Przyprawy do warzyw
- słodka papryka
- oregano
- majeranek
- rozmaryn
- tymianek
- cząber
Przyprawy do ryby
- Sól
- Czosnek
- bazylia
- Gorczyca
- Imbir
- Tymianek
Instrukcje
- Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i poddusić na oliwie . Dodać pokrojonego w plasterki pora.Wlać gorący bulion warzywny . Gotować przez 15 – 20 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy.
- Rybę umyć i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać przyprawami .W czasie gdy gotują się warzywa można usmażyć rybę na złoto na rozgrzanym oleju.
- Pod koniec gotowania warzyw dodać pomidory z puszki. Gotować do odparowania płynu .Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie. Schłodzić w lodówce, najlepiej przygotować z wyprzedzeniem aby potrawa nabrała smaku.
- Podawać z ryżem lub kaszą