Rustytkalna tarta z gruszkami. Kruche ciasto z karmelizowanymi gruszkami. Ciasto zagniatacie sekund pięć. Gruszki kroicie w plastry też sekund pięć, wrzucacie na patelnię, karmelizujecie i wystudzone wrzucacie na tartę . Najdłuższy etap to ten kiedy pieczecie tartę w piekarniku, język Wam zwisa do pasa się ślinicie na samą myśl o czymś słodkim. Dodatkowo czekanie wydłuża przyklejony do Waszej kiecki Króliś ( doświadczalny ), który z okrągłymi oczakmi co chwilę pyta czy długo jeszcze. Skracacie sobie czas na oczekiwanie na tartę szybką, miłosną wymianą zdań z Królisiem, która brzmi : Poszoł won, przestań mi się plątać pod nogami, bo Cie strzelę w ten Królisiowy pysk jak się nie odwalisz. Zapewniam Was, że po tej ekscytującej wymianie zdań…monologu w zasadzie tarta będzie gotowa niewiadomo kiedy.
Rustytkalna tarta z gruszkami
Składniki
Na ciasto
- 1¼ szklanki maki
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 125 g zimnego masła w kawałkach
- 3 łyżki lodowatej wody
Karmelizowane gruszki
- 4 gruszki np. konferencje pokrojone w plastry
- 2 łyżka masła
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Ponadto
- 1/4 słoiczka gładkiego dżemu gruszkowego lub morelowego podgrzanego w małym garnuszku
Instrukcje
Na ciasto
- Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i szybko zagnieć ciasto. Zawinąc w folię i umieścić w lodówce na około 60 minut w celu dobrego schłodzenia
Karmelizowane gruszki
- Na patelni rozgrzać i roztopić masło. Wsypać cukier, wymieszać lekko potrząsając za rączkę patelni, chwilę pogotować, doprowadzić do zabulgotania mieszanki. Dodać gruszki, oprószyć cynamonem i gotować/smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do miękkości gruszek i ich zezłocenia. Nie przypalić karmelu – przypalony będzie gorzki. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 10 minut, może trwać krócej, w zależności od odmiany gruszek (gruszki nie powinny się rozgotować, powinny pozostać w całości). Gruszki wystudzić, odcedzić od nadmiaru soku i karmelu.
Na tartę
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość i około 5 mm i wielkości około 30 cm
- Karmelizowane gruszki ułożyć na tarcie, w taki sposób, by na siebie zachodziły. (oprócz czystego marginesu).
- Pozostawione ciasto nałóżyć na wierzch owoców i posypać odrobiną cukru.
- Piec tartę w 200 stopniach przez około 40 minut – aż ciasto będzie rumiane.
- Przed podaniem podgrzać dżem. Przy pomocy pędzelka rozprowadzić po gruszkach lub morelową polewę. Tartę schłodzić i podawać.