Rozgniecione ziemniaki zapiekane z boczkiem
Rozgniecione ziemniaki zapiekane z boczkiem
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Na rozgniecione ziemniaki
- 12 -18 sztuk ziemniaków baby w skórce
- olej opcjonalnie
- pieprz ziołowy
- sól
- szczypta suszonego tymianku i rozmarynu
- 4 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
dodatkowo
- 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 1 kulka wędzonej mozarelli pokrojonej w plasterki lub startej
- 6 sztuk suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki
Instrukcje
Na rozgniecione ziemniaki
- Ugotowane ziemniaki umieścić w foremce na hamburgery,rozgnieść, posmarować olejem i czosnkiem, posypać przyprawami. Wstawić na ok 30 min do zrumienienia.
- Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażyć boczek, następnie dodać cebulę i razem przesmażyć
- W zagłębienia ziemniaków włożyć wędzoną mozarellę, boczek z cebulą i suszone pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 15 minut
- Podawać gorące
Słowo kluczowe boczek wędzony, rozgniecione ziemniaki, suszone pomidory, wędzona mozarella, ziemniaki
Podrzucam też inny przepis na szybki obiad Chlebki naan z serem pleśniowym i gruszką – kroolinaria