Roladki z indyka nadziewane szpinakiem, serem kozim i suszonymi pomidorami
Składniki
Składniki na roladki
- Mięso mielone z indyka 250 gram
- Jajko
- Otręby lub bułka tarta
- Boczek wędzony 6- 9 plastrów
- Szpinak ok 200 gram
- Suszone pomidory kilka sztuk
- Kozi ser 200 gram
Przyprawy :
- Papryka słodka
- Czosnek granulowany
- Gorczyca
- Kolendra
- Kurkuma
- Majeranek
- Imbir
- Kminek
Składniki na paellę
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- szczypta szafranu
- 100 g chorizo
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 papryki
- 1 świeża kukurydza lub mała puszka ok. 170g, odsączona
- 1 duży pomidor
- 4 łyżki sosu pomidorowego passaty lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej lub wędzonej
- 1/3 łyżeczki mielonej papryki ostrej lub pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 300 g ryżu do paelli lub ryżu arborio
Instrukcje
Roladki
- Mięso przyprawić do smaku , dodać jajjko i otręby lub bułkę tartą dla uzyskania jednolitej masy . Wyrobić jak na kotlety . Międzyczasie na patelni lekko podsmaźyć szpinak .Doprawić solą , pieprzem i czosnkiem granulowanym . Ostudzić .
- Na blacie rozłoźyć plastry boczku w taki sposób żeby zachodziły na siebie . Na boczku rozsmarować masę mięsną . Na nią wyłożyć szpinak , pomidory i kozi ser. Zwinąć w roladę . Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec w piekarniku nagryanym do 180 C przez około 40 min
Paella:
- Bulion zagotować razem z szafranem. Chorizo pokroić w 0,8 cm kostkę. Paprykę pokroić w 1,5 cm kostkę, ziarna kukurydzy odciąć od kolby. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę (odrzucić nadmiar soku i nasiona z komór).
- Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni . Dodać chorizo i chwilę je obsmażyć aż wytopi się tłuszcz. W połowie obsmażania dodać czosnek.
- Dodać łyżkę oliwy, paprykę i kukurydzę i podsmażyć ok. 2 minuty. Dodać pomidora i smażyć dalej przez około 3 minuty, co chwilę mieszając.
- Dodać sos pomidorowy i przyprawy (paprykę i kurkumę), wymieszać. Po chwili wsypać ryż i podsmażyć przez kolejne 2 minuty.
- Wlać przecedzony gorący bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 12 minut, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować kolejne 6 minut (przykrytą paelle można też na ten czas włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika). Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.
- Podawać z dowolnymi warzywami . U mnie brukselki i długie brokuły